Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Vidović: Brinu me švicarske vlasti, jer oni uvijek izručuju

22/06/2015

Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je od Švicarske izručenje Nasera Orića koji je u toj zemlji uhapšen po potjernici Srbije, a zbog sumnje da je izvršio ratne zločine. Uz zahtjev za izručenje Švicarskoj je proslijeđena i prateća dokumentacija, a tim povodom za N1 govorila je Orićev advokat, Vasvija Vidović.

“Nas zahtjev Srbije nije iznenadio imajući u vidu šta se dešavalo. Lišen je slobode bez pravnog osnova, odnosno podnošenje argumenata za određivanje pritvora nakon što je pritvor određen. Nakon saznanja da je uhapšen krenuli smo pripremati dokumente. Zabrinuta sam zbog toga što se ne radi o dešavanjima o kojima ne odlučuje sud”, kazala je Vidović za N1.

[pull_quote_right]Vidović je izrazila zabrinutost oko ponašanja švicarskih vlasti, budući da, kako kaže, oni uvijek izručuju osobe koje su tražene[/pull_quote_right]

Pravni tim tvrdi kako je ovaj zahtjev neosnovan, čime obrazlažete tu tvrdnju?

“Pravni zahtjev je neosnovan iz više razloga. Vremenski i prostorno od ‘92 do ‘95 i geografskog područja Bratunca, Srebrenice, Skelana i Zvornika gdje su se navodno desili zločini su bili predmet ispitivanja. Tvrdimo da je Haaško tužilaštvo imalo događaj iz Zalazja. Srbijanski vlasti zanemaruju činjnenicu da optužnica navodi 50 sela iz okoline Srebrenice, što znači da će vrlo teško srbijanske vlasti dokazati da Zalazje nije bilo predmet haaške optužnice.”

Vidović je izrazila zabrinutost oko ponašanja švicarskih vlasti, budući da, kako kaže, oni uvijek izručuju osobe koje su tražene, odnosno oni ih najlakše izručuju jer nisu voljni da ulaze u dokumentaciju.

“Sigurna sam da će nam pomoći mnoštvo dokaza da Orić neće imati fer suđenje u Srbiji, što je jasno nakon posljednjih izjava predsdjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, što je neprimjereno jednom državniku. Taj akt nije prošao ni osnovne provjere suda, a Vučić je Orića proglasio zločicem, čime je povrijeđen jedan od osnovnih pravnih principa”, dodala je Vasvija Vidović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.