BiH

Ministrica finansija RS

Vidović: To je prenos nadležnosti, nećemo to dozvoliti

29/05/2019

Vidovićeva je istakla da je za žaljenje što srpski predstavnici u Centralnoj banci BiH nisu obavijestili institucije RS da se priprema takva odluka

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je odluka Centralne banke BiH o kontroli platnog prometa potpuno neustavna i nezakonita, te da je neprimjenjiva u praksi i da Ministarstvo finansija RS nema namjeru da je primjenjuje.

“Centralna banka donijela je odluku da vrši kontrolu platnog prometa, a da nije obavijestila bilo koji organ RS, iako je kontrola platnog prometa u potpunosti u nadležnosti entiteta”, izjavila je Vidovićeva za RTRS.

Ona je poručila da će kontrola platnog prometa ostati u nadležnosti RS jer Ministarstvo neće dozvoliti da to RS bude oduzeto.

“Nećemo dozvoliti da se ta nadležnost prenese, a posebno jer nema nikakav legalitet”, dodala je Vidovićeva i poručila da su institucije RS spremne da idu i na sud sa ovim činjenicama.

Ona je rekla da su sa nivoa BiH skoro konstatni zahtjevi za prenosom nadležnosti.

“Mi smo uvijek jako oprezni i očekujemo takve pokušaje. Prije nekoliko dana dobili smo pismo od Centralne banke da žele da naprave registar računa fizičkih lica. Mi smo im odgovorili da RS to u svom zakonu već ima i da ćemo mi to uraditi”, pojasnila je Vidovićeva.

Ona je dodala da će Registar formirati RS i vodiće ga Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/.

Prema njenim riječima, u ovom slučaju riječ je o presedanu.

“Centralna banka BiH nije nadležna za kontrolu pranja novca, za to postoje mnoge institucije na nivou BiH i na nivou RS i mi smo sa njima uvijek u kontaktu”, dodala je Vidovićeva.

Ministrica finansija RS rekla je da je kontaktirala i sa Agencijom za bankarstvo, koja se slaže da je riječ o prenosu nadležnosti i koja će pokušati da organizuje sastanak sa predstavncima RS u Centralnoj banci da bi se razjasnila situacija.

Vidovićeva je istakla da je za žaljenje što srpski predstavnici u Centralnoj banci BiH nisu obavijestili institucije RS da se priprema takva odluka.

Ministarstvo finansija RS saopštilo je danas da će se odlučno suprotstaviti prenosu nadležnosti na nivo BiH koji se odnosi na kontrolu platnog prometa, jer je ta oblast u potpunosti u nadležnosti entiteta.

Centralna banka BiH donijela je mjeru kontrole platnog prometa kojom, kako je navedeno, želi da suzbije pranje novca.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.