BiH

Telefonska sjednica

Vijeća ministara odobrilo milion KM za pomoć Turskoj, Krišto se sastala s turskim ambasadorom

08/02/2023

Ambasador Girgin je zahvalio predsjedateljici Krišto i upoznao je s novim izvješćima o razmjerima posljedica potresa i opsežnim akcijama koje turske vlasti provode na pronalasku nestalih i pomoći preživjelim

 Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na izvanrednoj telefonskoj sjednici, donijelo je Odluku o odobravanju 1.000.000  KM iz tekuće budžetske rezerve za pomoć Republici Turskoj u saniranju šteta nastalih uslijed razornog potresa, koji je u ponedjeljak rano ujutro pogodio jugoistok te zemlje.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajućaa Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je tokom današnjeg sastanka s ambasadorom Republike Turske u BiH Sadikom Babürom Girginom izjavila da prijateljski turski narod može računati na potporu svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ambasadoru Girginu i turskom narodu ponovila je izraze sućuti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Dodala je da je dio mjerodavnih timova iz naše zemlje za potragu i spašavanje već u Turskoj kako bi pomogli spasiocima na terenu te da je dio specijaliziranog tima, s potrebnom opremom, sinoć krenuo kopnenim putem.

Ambasador Girgin je zahvalio predsjedateljici Krišto i upoznao je s novim izvješćima o razmjerima posljedica potresa i opsežnim akcijama koje turske vlasti provode na pronalasku nestalih i pomoći preživjelim.

Naglasila je spremnost Vijeća ministara BiH da sukladno svojim nadležnostima i kapacitetima, nastavi pružati potporu Republici Turskoj i turskom narodu kako bi prevladali ove teške trenutke te najavila da ostaje u stalnom kontaktu s veleposlanikom Girginom u vezi s koordiniranjem pomoći.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.