Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O odluci “Sejdić-Finci”

Vijeće Evrope ima velika očekivanja od novih vlasti BiH: Uklonite diskriminaciju!

dodik-covic-niksic

Poruka iz Strazbura: U BiH su četiri puta zaredom održani diskriminatorni opći izbori. Nova vlast na državnom nivou sebi postavila rok od šest mjeseci

Komitet ministara Vijeća Evrope održao je sjednicu na kojoj je razmatrano provođenje ili bolje reći neprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

U objavljenoj odluci Komiteta ministara Vijeća Evrope još jednom je ponovljen krucijalni značaj obaveze tužene države, preuzete prema čl. 46 Konvencije, da se odmah, u potpunosti i efikasno pridržava presuda Suda kako bi se osigurala maksimalna
moguća reparacija za utvrđene povrede.

S velikom zabrinutošću se podsjeća da su, kao direktna posljedica izostanka mjera koje su poduzete od tužene države da izvrši ovu grupu presuda, do danas održani ciklusi četiri općih izbora u pod istim regulatornim okvirom za koji je Evropski sud utvrdio da je diskriminatoran.

-Sa zanimanjem je primijećen koalicioni sporazum od 29. novembra 2022. koji su potpisali lideri nekoliko političkih stranke nakon izbora u oktobru 2022., čime su se, između ostalog, dogovorile da hitno i u roku od šest mjeseci nakon formiranja vlasti na svim nivoima najkasnije, usvoje ograničene ustavne promjene i izmjene i dopune izbornog zakonodavstva u cilju provođenja ovih presuda. Primijećeno je također da su ove stranke 25. januara 2023. godine formirale novu vlast u Bosni i Hercegovini. Naglašena je izuzetna važnost ponovnog pokretanja rada izborne reforme bez daljeg odlaganja i snažno su pozvani političke lidere i svi relevantni organi da osiguraju gore navedeno pisano opredjeljenje te da dođu do konkretnih rezultata, kako bi se osiguralo usvajanje ustavnih i zakonskih amandmana u cilju otklanjanja diskriminacija na osnovu nacionalne pripadnosti na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda BiH – istaknuto je u odluci.

Još jednom je ponovljena spremnost Vijeća Evrope, posebno Venecijanske komisije, da pomogne svim raspoloživim sredstvima vlastima Bosne i Hercegovine u ispunjavanju njihovih obaveza prema članu 46. Konvencije.