Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara BiH: Aplikacija za članstvo u EU do kraja godine

BiH

vijece ministara bih nova

Dinamika provedbe mjera i aktivnosti iz reformske agende je zadovoljavajuća te će institucije koje su uključene u provođenje mjera iz tog dokumenta nastaviti sa ispunjenjem plana aktivnosti u skladu s rokovima navedenim u “Akcionom planu za provedbu reformske agende“ čime će se stvoriti preduvjet za podnošenje kredibilnog zahtjeva za članstvo u EU do kraja godine, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Naime, Vijeće ministara BiH usvojilo je i dostavit će Predsjedništvu BiH informaciju Direkcije za evropske integracije o spremnosti Bosne i Hercegovine za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, u skladu sa zaključkom 13. redovne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine i daljnjim neophodnim procedurama u ovom procesu.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog sporazuma o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi s Regionalnim stambenim programom, s osnovama za njegovo zaključivanje.

Grant vrijedan 12.343.875 eura namijenjen je osiguranju dugoročnog stambenog rješenja za oko 438 izbjeglih i interno raseljenih porodica u BiH. U okviru ovog projekta bit će izgrađeno 19 višeporodičnih stambenih zgrada s ukupno 438 stanova za lokalnu integraciju izbjeglih i interno raseljenih porodica u BiH.

Tako će u Brčko distriktu biti izgrađena zgrada za osam raseljenih porodica, u Federaciji BiH devet zgrada s ukupno 178 stanova za isto toliko porodica te u Republici Srpskoj devet zgrada s ukupno 252 stana za isto toliko porodica koje se lokalno integriraju.

Domaća kontribucija u ovom projektu iznosi 2.027.412 KM.

Sporazum je proistekao je iz Regionalnog stambenog programa (RSP), koji je zajednički partnerski program Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije. RSP-om je planirano stambeno zbrinjavanje 74.000 ljudi ili 27.000 domaćinstava u ove četiri zemlje, s troškovima za petogodišnji period od oko 584 miliona eura.

Prijedlog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.