Telefonska sjednica

Vijeće ministara BiH danas odlučuje o odobravanju novca za izbore

Sarajevo: 4. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
06.02.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 4. sjednica Vijeca ministara Bosne i Hercegovine.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Rok za osiguranje novca za izbore ističe 19. maja

Vijeće ministara BiH za danas u 14 sati zakazalo je telefonsku sjednicu na kojoj bi trebalo biti riječi o obezbjeđivanju sredstava za održavanje izbora u oktobru ove godine.

Kako “Nezavisne” nezvanično saznaju na sjednici bi mogla biti donesena odluka o obezbjeđenju 12,5 miliona KM za održavanje izbora.

Rok za osiguranje novca za izbore ističe 19. maja, a kako bi Centralna izborna komisija BiH mogla obaviti sve neophodne radnje i pripreme za izbore. CIK BiH je od Vijeća ministara BiH tražila da iz tekućih rezervi izdvoji 12,5 miliona KM koliko im je potrebno u ove svrhe.

Prije nešto više od mjesec Vijeću ministara pisali su ambasadori sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom na čelu.

“U slučaju da ova obaveza ne bude ispunjena, kada BiH jasno ima raspoloživa sredstva, podsjećamo da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente kako bi podržala Mirovni sporazum i zaštitila održavanje općih izbora”, navodi se u pismu.