Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reforma javne uprave

Vijeće ministara na funkciju imenovalo osobu s biroa, u pitanju je supruga generala Mašovića

vijece ministara amira masovic
FOTO: Fena
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo Amiru Mašović na poziciju zamjenika koordinatora za reformu javne uprave

Delić odlučio uputiti prigovor na prvi konkurs, iz Vijeća ministara potvrdili za Fokus da je Amira Mašović imenovana

Sutra će u Sarajevu biti održana sjednica Vijeća ministara BiH. Obiman dnevni red, mnogo tačaka. Među njima i zahtjev Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH državnim ministrima da se izjasne na prigovor Nedžiba Delića. Ovako šturo naslovljena tačka dnevnog reda mnogima ništa neće značiti. Međutim, iza toga se kriju imenovanja čelnika Ureda koordinatora za reformu javne uprave BiH i neke nelogične, a vrijeme će pokazati jesu li bile zakonite, odluke Vijeća ministara.

Fokus je o ovome ranije detaljno pisao, a sada ćemo samo ukratko podsjetiti. 

Koordinator za reformu javne uprave i njegova dva zamjenika u prethodnim mandatima imenovani su na sjednici Vijeća ministara BiH na prijedlog predsjedavajućeg. Posljednji put opredijelili su se za raspisivanje konkursa, od kojeg su napravili farsu. Na njemu je za koordinatora izabran Darko Kasap i za jednog zamjenika Miloš Golijanin. Samo kratko podsjećanje da je vodeća pozicija trebala pripasti trojci. No, nekom kombinatorikom završila u rukama HDZ-a. 

Čemu konkursi?

Na listi uspješnih kandidata za zamjenika bio je još Nedžib Delić. Međutim, osam ministara je glasalo protiv njegovog imenovanja, a samo jedan za. Time su derogirali konkursnu komisiju, koju su sami izabrali, te potpuno obesmislili konkursnu proceduru, ocjenjivanje kandidata, sačinjavanje liste uspješnih… A mogli su, kao i do sada, samo imenovati željene kandidate.

Uglavnom, Delića su odbili, a problem pokušali privremeno riješiti tako što su za vršioca dužnosti, na tri mjeseca, imenovali kandidata sa druge liste Samira Sabljicu. Sabiljica je konkurisao za poziciju koordinatora, ali ne i zamjenika. Međutim, on nije prihvatio i o tome je obavijestio Vijeće ministara. No u Vijeću ministara su to spremno dočekali sa novim prijedlogom kandidatkinje koja se pojavila, kako sama reče „sa biroa za nezaposlene“. U pitanju je Amira Mašović.

vijeće ministara
Foto: Harun Muminović/FENA

– Nisu me se samo „sjetili“, apliciram na konkurse i stalno sam na nekim listama, a imam i profesionalne reference za ovu oblast. I da, imenovana sam sa biroa za nezaposlene. Osnova za moje imenovanje bile su moje profesionalne i obrazovne kvalifikacije, što možete vidjeti na web stranici Ureda – kazala je odgovarajući na pitanja Fokusa v.d. zamjenica koordinatora za reformu javne uprave Amira Mašović.

Iz Vijeća ministara potvrdili su za Fokus da je na 42. sjednici, održanoj 12. marta 2024. godine, Amira Mašović imenovana za v. d. zamjenika koordinatora za reformu javne uprave do okončanja konkursne procedure. Najkasnije na razdoblje od tri mjeseca.

Mašović nam je otkrila da se nije prijavila na novi konkurs

Mašović je otkrila da se nije prijavila na novi konkurs za ovu poziciju koji je u međuvremenu raspisan. Kao razlog navodi – „iz iskustva sa konkursima“, mada Fokusovi izvori tvrde da nije bila dobro informisana o krajnjem datumu za prijavu. Navodno, ona uživa veliku podršku ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića. Nije isključeno da je upravo Hurtić preporučio kandidatkinju kada se tražilo rješenje za v.d. zamjenika. Oboje su iz Doboja i ista su generacija.

sevlid hurtic
Foto: Harun Muminović/ Fena
Sevlid Hurtić: Je li “pogurao” Amiru Mašović?

Inače, Mašović je godinama bila sekretar Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, a 2020. godine potpisala je sporazumni prekid radnog odnosa. Od tada do 2023. bila je savjetnica ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, koji je u decembru 2023., podsjećamo, prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Potom je, sudeći prema njenoj izjavi, otišla na tržište rada. Inače, Amira Mašović je supruga bivšeg načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senada Mašovića. 

Delić uputio prigovor

Na pomenuti ponovljeni konkurs za zamjenika koordinatora javio se Samir Sabljica. Prema saznanjima Fokusa, jedini je kandidat. Intervju pred konkursnom komisijom zakazan je za početak sljedeće sedmice, a dobro upućeni izvori ne isključuju mogućnost da se konkurs na kraju poništi jer je pitanje ima li Sabljica podršku za imenovanje. 

samir sabljica vijece ministara
FOTO: Fena / UNSA
Samir Sabljica odbio Vijeće ministara

Vijeće ministara već je pokazalo da može raditi šta i kako hoće. Ipak, Nedžib Delić odlučio je uputiti prigovor na prvi konkurs, kada nije izabran iako je bio jedini preostali kandidat na listi uspješnih. Jedan primjerak prigovora dostavljen je Uredu ombudsmena za ljudska prava. 

– Radi se o prigovoru kojim tražim zaštitu svojih prava. Vijeće ministara je raspisalo konkurs na osnovu jednog zakona, a potom su počeli da postupaju po nekim drugim. Nisu do kraja ispoštovali konkursnu proceduru jer ja sam ostao jedini uspješan kandidat. Oni su me takvim proglasili, a nisu me imenovali nego su raspisali novi konkurs. Smatram da je prekršen Zakon o ministarskim imenovanjima jer su proceduru doveli do nekog nivoa, a onda obustavili jer nisu dobili osobu koja im odgovara. Naveo sam prigovor i na novi konkurs ali iz Vijeća ministara još nisam dobio nikakav odgovor. Ukoliko ne odgovore, pokrenut ću upravni spor. Cilj mi je da se primjenjuju zakonske norme – kazao je Delić za Fokus.

Naglašava da dugi niz godina radi u Uredu koordinatora, a jedan period bio je vršilac dužnosti koordinatora. Prema njegovim riječima, posjeduje relevantno iskustvo i ispunjava sve tražene kriterije i više, uključujući engleski jezik „koji stvarno govorim za razliku od nekih“. Mana mu je, kaže, što nije „stranački čovjek“.

Vijeće ministara BiH nije odgovorilo ni na zahtjev Institucije ombudmena za ljudska prava BiH da se izjasni na navode iz Delićevog prigovora. A prošlo je skoro dvije sedmice. 

Uključili se ombudsmeni

– Institucija ombudsmena je zaprimila žalbu Delić Nedžiba i istu registrirala dana 15.03.2024. godine. Postupajući po žalbi podnositelja prigovora, dana 21.03.2024. godine Institucija ombudsmena obratila se Vijeću ministara BiH sa zahtjevom za dostavu izjašnjenja na navode iz prigovora, obrazloženje za imenovanje, sa posebnim osvrtom na pravnu regulativu, kao i svu relevantnu dokumentaciju vezanu za postupak imenovanja. Do danas, odnosno do 03.04.2024. godine Institucija ombudsmena nije zaprimila traženo – potvrdila je za Fokus stručna savjetnica za odnose sa javnošću Violeta Romić.

Odluku o predmetu ombudsmeni će donijeti nakon što se okonča istraga, te eventualno prikupe i druge informacije. U ovoj fazi, odnosno prije nego zaprime odgovor Vijeća ministara i relevatnu dokumentaciju, nisu u mogućnosti zauzeti stav o provedenom postupku izbora i imenovanju u Uredu koordinatora za reformu javne uprave.