Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poslanička pitanja

Vijeće ministara BiH razmotrit će prijedlog za ograničenje uvoza mesa

parlament bih

Istaknuo je da je ta procjena temeljena na činjenici da je u 2020. godini smanjen uvoz te vrste mesa u odnosu na 2019. godinu, a istovremeno je povećan izvoz te vrste mesa

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine pripremilo je odluku o ograničenju uvoza mesa na 200 dana, odnosno uvođenja određenih dadžbina, a postoji spremnost da Vijeće ministara prihvati tu odluku, potvrdio je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

U odgovoru na pitanje poslanika Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmina Emrića na današnjoj sjednici Doma Tegeltija je naveo da su prethodno entitetska ministarstva poljoprivrede i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH procijenili da nema potrebe za uvođenjem carina na uvoz svježeg i rashlađenog svinjskog i goveđeg mesa u BiH.

Istaknuo je da je ta procjena temeljena na činjenici da je u 2020. godini smanjen uvoz te vrste mesa u odnosu na 2019. godinu, a istovremeno je povećan izvoz te vrste mesa.

Tegeltija je dodao je da je prije nekoliko dana Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske tražilo od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uvođenje ograničenja na uvoz tih vrsta mesa.