Štab za vanredne situacije RS

Vijeće ministara BiH treba osigurati medicinsku opremu za intezivnu njegu

vijece_ministara_parlament_sarajevo_2

Štab je preporučio „Elektroprivredi RS“ i svim davaocima komunalnih i telekomunikacionih usluga u tom bh. entitetu, uključujući i IPTV, da prilikom ispostavljanja računa za izvršene usluge za mart, april i maj 2020. godine ne obračunavaju zatezne kamate

Štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj (RS) predlaže Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, da putem međunarodnih donacija ili drugih potencijalnih izvora, obezbijedi medicinsku opremu za intezivnu njegu, lijekove, kontejnere za smještaj osoba u izolaciji, cisterni za dezinfekciju terena i dostavu pitke vode, kao i  druge artikle.

Traže od Vijeća ministara BiH da se formira tim za pregovore sa Hrvatskom i Srbiji, po pitanju odvijanja teretnog drumskog saobraćaja u kom bi učestvovali i predstavnici entiteta i Brčko distrikta BiH.

U saopćenju o zaključcima štaba se dodaje i da traže da se omogući prelazak teretnih motornih vozila koji u tranzitu idu preko Republike Hrvatske za sve zemlje, preko graničnog prijelaza Šamac, što sada nije slučaj.

Zahtijevaju i da se za tranzit teretnih motornih vozila kroz Republiku Hrvatsku omogući i granični prijelaz Izačić.

Štab je preporučio „Elektroprivredi RS“ i svim davaocima komunalnih i telekomunikacionih usluga u tom bh. entitetu, uključujući i IPTV, da prilikom ispostavljanja računa za izvršene usluge za mart, april i maj 2020. godine ne obračunavaju zatezne kamate.

Dodijeljena je i novčana pomoć lokalnim organizacijama Crvenog krsta i udruženju građana, koje u okviru svog rada imaju javnu kuhinju za najugroženije građane.