Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na vanredndoj sjednici

Vijeće ministara BiH usvojilo revidiranu strategiju za ratne zločine!

Vijeće-ministara-BiH

Ministri su jutros uspjeli postići saglasnost da u drugom glasanju, koje se upravo održava, prođe usaglašeni tekst koji zadovoljava sve strane

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH razmatrana i usvojena revidirana državna strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Ona je više puta skidana s dnevnog reda, a danas je usvojena.

U Strategiji se Tužilaštvo obavezuje da će u roku od 90 dana od usvajanja Državne strategije dostaviti podatke o predmetima/osobama sa ranijom standardnom oznakom A čije je vođenje postupka ustupljeno entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Brčko Distrikta BiH.

Ministri su jutros uspjeli postići saglasnost da u drugom glasanju, koje se upravo održava, prođe usaglašeni tekst koji zadovoljava sve strane. Predlagač je bilo Ministarstvo pravde BiH.

Između ostalog Tužilaštvo BiH se obavezuje da će u roku od 90 dana od usvajanja Državne strategije dostaviti podatke o predmetima/osobama sa ranijom standardnom oznakom A čije je vođenje postupka ustupljeno entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Brčko Distrikta BiH.

Treba napomenuti da je Strategija već dvije godine čekala na usvajanje. Ranije je ove godine šef delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler upozoravao da bez revidirane Strategije neće biti finansijske podrške od strane EU za BiH putem IPA sredstava. Jasno je iznio stav da je za Europsku uniju ovo pitanje od velike važnosti, i ako se ne nađe način da se Revidirana strategija usvoji, Bosna i Hercegovina će se dovesti u vrlo neugodan položaj.

Usvajanjem Strategije zadovoljen je jedan od 14 prioriteta EU koje bih treba ispuniti kako bi mobla dobiti kandidacijski status.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je nakon sjednice da je strategija dogovarana dvije godine i da će njome određeni predmeti ratnih zločina biti prebačeni na niže sudske instance.

Usvajanje navedene strategije bilo je među glavnim preporukama nedavno predstavljenog Izvještaja sutkinje Joanne Korner, nekadašnje više tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, o procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH.