Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara: Milion KM za podršku procesu evropskih integracija

BiH

vijece-ministara1111

Za podrška procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine za period 2015. – 2017. godine bit će izdvojeno 1.000.000 KM odlukom donesenom na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Direkcije za evropske integracije.

Sredstva će biti izdvajana u periodu od 2015. do 2017. godine za izradu programa integriranja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju te za aktivnosti u vezi s podnošenjem zahtjeva za članstvo BiH u EU.

Program integriranja omogućit će da se usklađivanje domaćeg zakonodavstva s acquisem realizira na planski i usklađen način na teritoriji cijele BiH.

S ciljem pomoći domaćoj privredi Vijeće ministara donijelo je odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2016. godine, kojom su ukupno obuhvaćene 54 tarifne oznake, i to 34 kao i u 2015. godini, te 20 novih tarifnih oznaka.

Cilj Vijeća ministara je poticati domaću privredu, zadržati postojeća radna mjesta i povećati zapošljavanja te pomoći domaćim kompanijama da povećaju konkurentnost na tržištu.

Korist od ove odluke imat će više od 40.000 radnika u bh. proizvodnji, prevashodno zaposleni u obućarskoj i tekstilnoj industriji i za njih je donošenje ove odluke od presudnog značaja za opstanak proizvodnje.

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o utvrđivanju carinske tarife za 2016. godinu, koja se donosi na godišnjem nivou i usklađuje s Kombiniranom nomenklaturom Evropske unije (EU).

Ispunjavanjem obaveze u pogledu usaglašavanja bh. nomenklature robe s Kombiniranom nomenklaturom Evropske unije stvaraju se uvjeti za uspješnije obavljanje vanjskotrgovinskih poslova između bosanskohercegovačkih privrednika i privrednih subjekata u zemljama potpisnicama sporazuma CEFTA, odnosno u državama članicama EU.

Donošenjem Odluke osigurava se pravna sigurnost proizvodnih subjekata i kontinuitet u njihovom radu te unapređuje poslovno okruženje.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je odluku o formiranju Radne grupe za izradu prijedloga odluke o provođenju Rezolucije 1373 Vijeća sigurnosti UN-a o suzbijanju terorizma.

U Radnu grupu su imenovani predstavnici državnih ministarstava sigurnosti, vanjskih poslova i pravde, Obavještajno-sigurnosne agencije i Državne agencije za istrage i zaštitu te entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova.

Radna grupa će u naredna tri mjeseca sačiniti prijedlog odluke o provođenju Rezolucije 1373 Vijeća sigurnosti UN i dostaviti je Vijeću ministara BiH na usvajanje, što je važan korak u harmonizaciji sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca.