Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odobrili prodaju

Vijeće ministara “poklonilo” Srbiji imovinu Bosne i Hercegovine

Foto: Harun Muminović/FENA
Sa sjednice Vijeća ministara BiH

Na sjednici održanoj prošle sedmice, Vijeće ministara zadužilo je Ministarstvo finansija i trezora da 10.352 akcije koje čine 3,59 posto akcija proda većinskom vlasniku banke Alta Pay Group d.o.o. Beograd

Vijeće ministara BiH odobrilo je prodaju državne imovine, odnosno akcija beogradske Alta banke koje su sukcesijom imovine bivše SFRJ pripale BiH po cijeni četiri puta nižoj od knjigovodstvene vrijednosti, piše Capital.

Na sjednici održanoj prošle sedmice, Vijeće ministara zadužilo je Ministarstvo finansija i trezora da 10.352 akcije koje čine 3,59 posto akcija proda većinskom vlasniku banke Alta Pay Group d.o.o. Beograd.

Prodaja po niskoj cijeni

Prema toj odluci, akcije čija je nominalna vrijednost u tom trenutku iznosila 85, a knjigovodstvena čak 119 eura prodate su po cijeni od oko 32 eura.

Iz Vijeća ministara saopšteno je da bi prodajom ovih dionica BiH prihodovala 340.770 eura.

“Bosna i Hercegovina je mali dioničar i ne može uticati na procese odlučivanja, te je zaključeno da se pokrene postupak prodaje dionica”, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Prema objašnjenjima berzanskih stručnjaka, prodaja akcija po četiri puta nižoj cijeni od knjigovodstvene nije neuobičajena, ali ističu da obrazloženje da je to urađeno zato što BiH kao mali akcionar ne može da utiče na odlučivanje ne pije vode.

– Alta Pay Group će kupovinom akcija Ministarstva finansija BiH imati oko 88,3 posto akcija i nedostajat će joj 1,7 posto do ukupno 90 posto, čime će po zakonu potpuno istisnuti sve ostale male akcionare, pošto je već otvorena ponuda Alta Paj Group za preuzimanje akcija po cijeni od 32 eura po akciji, objašnjava sagovornik Capitala.

Paket od preko 90 posto

Nakon što je Ministarstvo finansija BiH prodalo svoje akcije, nastavlja sagovornik Capitala, najveći akcionari Alta banke poslije Alta Pay Group su Ministarstvo finansija Federacije BiH sa 1,99 i Ministarstva finansija Sjeverne Makedonije sa 1,73 posto akcija.

– To znači da bi Alta Pay Group kupovinom akcija bilo kojeg od ta dva ministarstva stekla paket od preko 90 posto akcija, čime bi potpuno istisnula male akcionare, jer bi oni po principu prinudnog otkupa morali prihvatiti ponudu za preuzimanje Alta Pay Group i prodati joj svoje akcije, objašnjava izvor.

Prema njegovim riječima, vrlo vjerovatno je da će jedno od pomenuta dva ministarstva prodati svoje akcije po istoj cijeni po kojoj je to uradilo i Ministarstvo finansija BiH.

– Mjesecima unazad trgovano je akcijama Alta banke, tako što je vlasnike mijenjalo 15-20 akcija po cijeni od oko 30 eura. Tako je postignuto da je to prosječna ponderisana cijena akcija po kojoj je trgovano u posljednjih šest mjeseci, objašnjava dalje.

U korist većinskih vlasnika

On dodaje da je to išlo direktno u korist većinskih vlasnika, jer je tako pripremljen teren za potpuno preuzimanje, odnosno sticanje paketa od 90 posto, nakon čega će mali akcionari morati da prodaju svoje akcije većinskom vlasniku po četiri puta manjoj cijeni od knjigovodstvene.

– Najkrupniji korak na tom planu napravio je Vijeće ministara BiH prodajući svoje akcije po toj cijeni, kaže izvor Capitala.

On ističe da se u bankarskim krugovima u Beogradu spekuliše da iza Alta banke stoji ministar finansija Srbije Siniša Mali, dodajući da za to niko nije predočio dokaze.

– Ali ako je tačno da Mali, koji je jedan od najbližih saradnika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, stoji iza Alta banke, onda je sasvim sigurno da će Ministarstvo finansija BiH kojim još uvijek rukovodi funkcioner SNSD-a Zoran Tegeltija požuriti da realizuje odluku Vijeća ministara. BiH od te prodaje neće ostvariti neku korist, jer 340.000 eura nije nikakva cifra za državu, a ne bi ostvarila pretjeranu korist ni da je akcije prodala po knjigovodstvenoj cijeni. Međutim, to sigurno mnogo znači za većinske vlasnike banke, zaključuje izvor.

O JUBMES banci

Akcije koje je BiH prodala Alta Pay Group su dionicama bivše SFRJ u Jugoslavenskoj banci za međunarodnu ekonomsku saradnju (JUBMES) koje je 2006. godine raspodijelio Odbor za raspodjelu finansijske aktive i pasive bivše SFRJ iz Aneksa C Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Tada su BiH pripale 533 dionice tadašnje vrijednosti 100.000 evra ili 15,5 odsto od ukupno 3.440 dionica. JUMBES banka, čiji većinski vlasnik je kasnije postala Alta Pay Group, promijenila je ime u Alta banka.