Vijeće ministara usvojilo ekonomsku agendu

BiH

zvizdic

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić danas je novinarima izjavio da je Vijeće ministara usvojilo ekonomsku agendu na čije se donošenje BiH obavezala zajedničkom izjavom o evropskoj opredijeljenosti.

“Vijeće ministara je danas usvojilo agendu. Reformska ekonomska agenda predstavlja zajednički stav svih nivoa vlasti u BiH o potrebi pokretanja oporavka i modernizacije BiH za stabilan ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta, fiskalne i finansijske održivosti i drugih socio-ekonomskih reformi”, rekao je Zvizdić.

Naglasio je da se agenda sastoji od desetke različitih mjera koje će u nastavku provedbe ekonomske agende biti pretvorene u zakonske akte.

denis zvizdić

“Reformska ekonomska agenda sigurno znači stvaranje kvalitetnog poslovnog okruženja, više investicija, stvaranje od BiH atraktivnog mjesta za ulaganje, povećanje zapošljavanja i druge mjere. Mjere se odnose i na poboljšanje razmjene podataka između poreskih uprava na nivou BiH, konsolidovanje tekuće potrošnje, nova politika u oblasti plaća u javnom sektoru, potpuna konsolidacija javnog duga, usvajanje strategije za borbu protiv korupcije, povećanje efikasnost svih javnih službi”, rekao je Zvizdić.

Riječ je o zajedničkoj izjavi svih nivoa vlasti BiH dok će reforme i mjere biti odvojene za Vijeće ministara, Federaciju BiH i RS.

“Pozivam sve da potpišu agendu u najskorije vrijeme kako bi se time mogle početi provoditi mjere. Ova agenda znači i novu pozitivnu poruku koju šaljemo Evropskoj uniji”, naglasio je Zvizdić.

Na kraju je istakao kako se nada da će Vlada RS-a što prije usvojiti ovaj dokument.

Ranije je napomenuo da će se predviđene reforme provoditi u rokovima od tri, šest, devet i 12 mjeseci, zavisno od kompleksnosti reformi i broja mjera koje je potrebno provesti.