Vijeće naroda RS-a: Bez saglasnosti o vetu Kluba Bošnjaka

BiH

Vijeće naroda Republike Srpske

Vijeće naroda Republike Srpske nije se na današnjoj redovnoj sjednici usaglasilo o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na informaciju ministra unutrašnjih poslova o aktivnostima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i na zaključke Vlade Srpske u vezi sa tim aktivnostima.

Predsjednica Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, objasnila je da će sada o ovom pitanju raspravljati zajednička komisija Vijeća naroda RS i Narodne skupštine RS-a, a ako i tu ne dođe do usaglašavanja sljedeća instanca je Ustavni sud RS.

“Smatram da ova sjednica nije bila ni potrebna s obzirom da je došlo do sporazuma MUP-a RS i FBiH i SIPA-e i donesena je odluka o zajedničkoj saradnju. Mislim da je Klub Bošnjaka je preuranjeno pokrenuo inicijativu”, kazala je Nada Tešanović

Potpredsjednik Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija kazao je da je Klub Bošnjaka donio odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa smatrajući ishitrenim odluke Vlade i Narodne skupštine RS-a. Naglasio je da s obzirom da zaključci Narodne skupštine RS-a nisu povuče, nemoguće je bilo ne razmatrati ovo pitanje.

“Smatramo da će ovo nastaviti svoj dalji epilog ako ne dođe do usaglašavanja. U budućnosti ne trebamo ishitrene odluke donositi, bilo koji organ vlasti u RS i BiH jer to bespotrebno naelektriše situaciju i dovodi do uznemirenja građana”, kazao je Čamdžija.

Podsjetio je da je odluka o vetu donesena jer je na području RS-a pravosudnim organima BiH bilo zabranjeno da ostvaruju svoju nadležnost.

Vlada Republike Srpske je u decembru prošle godine ocijenila da je SIPA tokom pretresa više objekata u Novom Gradu postupila nezakonito i neustavno, zbog čega su donijeli odluku o prekidu saradnje sa Sudom i Tužilaštvom BiH, te SIPA-om. Narodna skupština je podržala zaključke Vlade RS-a.