Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće naroda RS-a o vetu Bošnjaka na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture

BiH

vijece naroda rs (1)

Sjednica Vijeća naroda Republike Srpske (RS), na kojoj će biti razmatran veto Bošnjaka na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture, bit će održana danas u Banjoj Luci.

Delegati Kluba Bošnjaka su 29. juna stavili veto na taj zakon, jer smatraju da se njime vrši diskriminacija žrtava po etničkom principu, izlazi iz okvira nadležnosti, te onemogućava ostvarenje statusa žrtve zbog prebivališta u drugom bh. entitetu.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija je kazao da je zakon, koji je Narodna skupština RS-a usvojila 21. juna, sporan jer se ne priznaje ni dokumentacija s dokazima o torturi od udruženja i saveza iz drugog entiteta, odnosno Federacije BiH.

Klub Bošnjaka je podnio tri amandmana na taj zakon, kojim traže da se definiše vrijeme rata u Bosni i Hercegovini u kome su civili bili izloženi torturi, kršenjem međunarodnih sporazuma.

Drugim predloženim amandmanom spriječava se diskriminacija žrtava torture koji su imali prebivalište na dan 30. aprila 1991. godine na prostoru današnje RS, a trećim se organi, institucije, službe, kao i savezi ili udruženja na svim nivoima u Bosni i Hercegovini dovode u ravnopravan položaj.

Ukoliko dogovora ne bude na Vijeću naroda, o tom zakonu odlučivat će Zajednička komisija Vijeća i Narodne skupštine RS-a.