Vijeće naroda RS-a treba da razmatra veto Bošnjaka na zaključke NSRS-a

vijece-naroda-rs-komisija-skupstine-narodne-rs-3
Foto. Ilustracija

Kolegij Vijeća naroda Republike Srpske (RS) odredit će danas termin redovne sjednice Vijeća, koje treba da se izjasni o vetu Kluba bošnjačkog naroda na skupštinske zaključke kojima se stavlja van snage Izvještaj Komisije o Srebrenici iz 2004. godine.

Bošnjački Klub je prošle sedmice pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na zaključke parlamenta RS-a u vezi s Informacijom o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995.

Iz tog kluba su također uputili i pismo generalnim sekretarima Vlade, Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a, jer je Vlada, pozivajući se na zaključke parlamenta, stavila van snage izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, a da se prije toga Vijeće naroda, odnosno klubovi, nisu izjasnili o povredi vitalnog nacionalnog interesa.

U zaključcima, koji su usvojeni 14. augusta na sjednici Narodne skupštine, uz protivljenje poslanika Koalicije “Domovina”, odbacuje se izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.

Također, u jednom od zaključaka se traži od Vlade RS-a da povuče navedeni izvještaj i stavi ga van snage, što je ona i uradila 18. augusta, iako se o skupštinskim zaključcima još nisu bili izjasnili svi klubovi u Vijeću naroda RS-a, niti su oni stupili na snagu.

Šef bošnjačkog kluba u Vijeću naroda naroda Mujo Hadžiomerović smatra da su sramne odluke srpskih predstavnika zakonodavne vlasti u tom bh. entitetu kojima se osporava izvještaj Komisije za Srebrenicu te negira genocid na tom području.

Nakon što je Klub Bošnjaka stavio veto na skupštinske zaključke, uslijedit će usaglašavanje na Vijeću naroda, te zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a, a ukoliko ne bude dogovora o njima će konačnu riječ dati Ustavni sud RS-a.