Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dva glasa "za"

Vijeće sigurnosti UN-a: Odbačena rezolucija o zatvaranju Ureda visokog predstavnika u BiH

vijece-sigurnosti-un

Rezolucija koju su predložile Rusija i Kina predviđala je da se nakon 31. jula 2022. ukida OHR u BiH

Vijeće sigurnosti Ujedinjenin naroda (UN) je sa dva glasa “za” i 13 “suzdržanih” odbacilo Rezoluciju Kine i Rusije kojom se traži ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini.

Takav ishod se i očekivao budući da su Rusija i Kina bile usamljene u zastupanju ovakve rezolucije. Ruski predstavnik Dmitrij Poljanski primio je odluku Vijeća sa žaljenjem i zamolio da ne prave dalje destruktivne korake.

Rezolucija koju su predložile Rusija i Kina predviđala je da se nakon 31. jula 2022. ukida OHR u BiH.

Američki ambasador u UN-u Richard Mills podržao je odluke Vijeća za implementaciju mira (PIC) odnosno imenovanje Christian Smidta za visokog predstavnika u BiH.

– Ne želimo podržati tekst koji podriva Dejtonski mirovni sporazum i odluke PIC-a. Odluka Vijeća sigurnosti nije neophodna da se visoki predstavnik imenuje. Svi se slažu da se OHR treba zatvoriti, a preduvjeti za to su definirani 2008., 5+2, podržali su svi članovi Vijeća, uključujući i Rusiju. Ovi uvjeti još nisu ispunjeni. Neophodne su urgentne reforme da bi se postigla stabilna država. Međutim, još postoje podjele koje sprečavaju to – rekao je Mills.

Kazao je da ovaj prijedlog Rezolucije predviđa ukidanje OHR-a bez ispunjavanja uslova 5+2.