Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće Ustavnog suda RS-a prihvatilo zahtjev Kluba Bošnjaka

ustavni sud rs

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske (RS) odlučilo je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Odluci o izboru članova u Regulatornu komisiju za energetiku RS-a.

Predmet odlučivanja Vijeća bilo je, dakle, pitanje prihvatljivosti navedenog zahtjeva, odnosno postojanje uvjeta za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je osporenom Odlukom povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, ističu iz Ustavnog suda RS-a.

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju provedena procedura saglasno Ustavu RS-a, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu.

Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

Narodna skupština RS-a je na sjednici 23. septembra izabrala članove Regulatorne komisije za energetiku RS-a, na koju je potom Klub Bošnjaka u Vijeću naroda stavio veto.

Šef tog kluba Mujo Hadžiomerović ranije je upozorio na diskiminirajuće elemente, jer u sastavu Regulatorne komisije za energetiku nema predstavnika bošnjačkog naroda, iako je jedan od predstavnika tog naroda učestvovao u konkursnoj proceduri.