BiH

Reakcija UO

Vijeće za štampu: Kazna “Avaz-roto pressu” protivna svojoj svrsi

28/06/2021

Smatraju da takva odluka, ukoliko bude prihvaćena kao uvriježena sudska praksa, može imati ozbiljne reperkusije,

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH iskazao je veliku zabrinutost odlukom sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Mirsade Karahmetović, kojom je s računa “Avaz-roto pressa” skinuto 212.000 KM sudskih penala, a koji će biti uplaćeni tužiteljici Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Jasminki Djedović koja je protiv te medijske kuće dobila tužbu za klevetu 2016. i po osnovu koje joj je već isplaćeno 5.001 KM.

Ne ulazeći u razloge ovakvog postupanja Suda, te uvažavajući pravosudni sistem BiH, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije BiH cijeni da je tako visoka novčana kazna “Avaz-roto pressu”, izdavaču “Dnevnog avaza” koji je punopravni član Vijeća, protivna svojoj svrsi jer je izrečeni iznos neproporcionalan i ugrožava poslovanje medija, te dovodi u pitanje daljnji rad medija, egzistenciju desetina urednika, novinara i medijskih radnika, te njihovih porodica.

Smatraju da takva odluka, ukoliko bude prihvaćena kao uvriježena sudska praksa, može imati ozbiljne reperkusije, ne samo na rad “Avaz-roto pressa”, već i ostalih izdavača i medija u Bosni i Hercegovini.

– Ovakvim postupanjem obeshabruju se, ne samo postojeći, nego i novi akteri na medijskoj sceni koji mogu doprinijeti razvijanju, promoviranju i zaštiti vrijednosti slobode izražavanja – saopćeno je iz Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.