Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijećnici Mektiću: Nećemo dozvoliti da se problem lomi preko leđa Bihaća

BiH

bihac mektic

Nakon sastanka u Vladi Unsko-sanskog kantona, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić sastao se sa šefovima klubova političkih partija koje čine Gradsko vijeće Bihać, kako bi razgovarao u vezi protesta koje su vijećnici najavili za sutra u Sarajevu.

Tokom sastanka vijećnici su insistirali na tome da se migranti maknu iz centra grada, ali prepreku u realizaciji tih zahtjeva predstavlja nepostojanje adekvatne lokacije na koju bi bili izmješteni.

“Saslušao sam vijećnike Grada Bihaća i apsolutno se slažem sa svim što su iznijeli tokom sastanka, jer očigledno je ova problematika u znatnoj mjeri poremetila normalno funkcionisanje grada, kao i to da ovaj problem sa sobom nosi moguću bezbjednosnu prijetnju. Slažem se s tim da Bihać treba osloboditi ovog problema kako bi počeo normalno funkcionirati, ali je problem to što koju god ideju ponudimo u kontekstu potencionalne lokacije za smještaj migranata, ona bude odbijena. Moramo tražiti zajednička rješenja za taj lokalitet, a mi ćemo dalje na sebe preuzeti odgovornost da sve to funkcioniše”, kaže ministar Mektić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić se zahvalio ministru na posjeti i dosadašnjem ulaganju napora u pravcu rješavanja ovog problema, te istakao kako se broj migranata u posljednjih mjesec dana na području Bihaća utrostručio, a samim tim cijeli problem dodatno zakomplicirao.

“Konstatovali smo da se strategija koju država ima, kada je u pitanju migrantska kriza, lomi preko leđa grada Bihaća, Velike Kladuše, a sad to sve više postaje i problem u gradu Cazinu. Mi ne prihvatamo takav odnos i ja ću već sutra naložiti inspekciji da obiđe dom penzionera i naloži vlasniku objekta da te ljude izmjesti odatle, jer ne možemo dozvoliti da se dešava ono što se dešavalo u domu penzionera. A što se tiče Đačkog doma, mi taj objekat onakav kakav jeste možemo trpjeti do zime, ukoliko se ne stvore uslovi da tamo ostane prihvatljiv broj migranata, mi ćemo zatvoriti i taj objekat, jer ne možemo dozvoliti da se cijeli ovaj problem lomi preko leđa grada Bihaća. Mi smo pokušali da na području grada Bihaća iznađemo lokaciju za smještaj migranata, ali ne postoji takva lokacija koja je prihvatljiva za međunarodnu zajednicu. Ne znam ni zašto mi moramo da tražimo lokaciju kada je ova država velika i ima dovoljno lokacija i u Federaciji i RS-u u koje može izmjestiti migrante”, kaže Fazlić.

Na kraju je istaknuto kako najavljeni protesti ipak neće biti održani sutra iz tehničkih razloga i posjete ministra Mektića, ali da vijećnici i gradonačelnik Fazlić nisu odustali od te nakane koju planiraju uskoro i realizirati.