Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijećnici SDA neće sudjelovati na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenice

BiH

zenica

Klub vijećnika Stranke demokratske akcije u Gradskom vijeću Zenica je nakon rasprave o aktuelnoj situaciji u vijeću donio odluku da članovi ove stranke neće prisustvovati sjednici zakazanoj za sutra, 24. augusta, jer je predsjedavajuća Sanja Renić sjednicu zakazala bez konsultacija s članovima radnog predsjedništva i predsjednicima klubova političkih stranaka.

Poziv s dnevnim redom sjednice je upućen vijećnicima samo od predsjedavajuće, iako je utvrđivanje prijedloga dnevnog reda u isključivoj nadležnosti radnog predsjedništva i na ovaj je način predsjedavajuća Renić pokazala političku silu potpuno stranu demokratskim društvima.

“Zbog navedenog, vijećnici Stranke demokratske akcije u Gradskom vijeću Zenica neće prisustvovati sjednici u četvrtak, jer bi prisustvom legitimirali kršenje Statuta i Poslovnika o radu Gradskog vijeća”, navodi se u saopćenju Kluba vijećnika SDA Zenica.

Ovaj Klub vijećnika ističe da je predsjedavajuća Renić prekršila i jedan član Poslovnika o radu gradskog vijeća, jer je “bez stava i odobrenja Gradskog vijeća sazvala i održala konferenciju za novinare čime je najdirektnije prekršila član Poslovnika. U situacijama održavanja pres-konferencija iz nadležnosti rada gradskog vijeća, citira se u saopćenju, da „Vijeće određuje i svog predstavnika koji će održati konferenciju za štampu“.

Na samostalno održanoj konferenciji za medije izrekla je neistinu da tridesetak tačaka dnevnog reda stoje zbog opstrukcija vijećnika, ali treba znati da za proslijeđivanje inicijativa resornim tijelima gradske uprave jedina nadležna je predsjedavajuća Gradskog vijeća.

Naredna sjednica Gradskog vijeća Zenice zakazana je za sutra u 10 sati, a prema nekim najavama na sjednici se neće pojaviti još neki vijećnici Gradskog vijeća koji su trenutno odsutni iz Zenice.