Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zenica

Vijećnici SDA, SBB i A-SDA pozvali Kasumovića da dostavi prijedlog budžeta

fuad_kasumovic

Vijećnici SDA, SBB, A-SDA odbacuju spin gradonačelnika da su odgovorni za nastupanje mogućeg haosa u gradu

Vijećnici SDA, SBB, A-SDA su u skladu sa članom 85. Poslovnika Gradskog vijeća, podnijeli prijedlog za sazivanje sjednice Gradskog vijeća Zenica u svrhu razmatranja prijedloga gudžeta Grada Zenica za 2020. godinu i prijedlog odluke o izvršavanju budžeta za 2020. godinu.

Vijećnici ovih stranka u Gradskom vijeću Zenice smatraju da je gradonačelnik doveo Grad Zenicu pred stanje totalne blokade, s obzirom da je na sjednicama 26.12.2019. i 16.01.2020. povukao prijedlog budžeta kao jedini ovlašteni predlagač i time onemogućio vijećnike u Gradskom vijeću da raspravljaju i da se izjasne o ovom dokumentu.

– Neosporno je da u skladu sa članom 34. Statuta Grada Zenica i članom 70. Poslovnika Gradskog vijeća, gradonačelnik ima obavezu da dostavi prijedlog budžeta na usvajanje. Međutim, gradonačelnik je povlačeći dva puta prijedlog budžeta, kao i nedostavljajući prijedlog budžeta onemogućio funkcionisanje grada, kao i ispunjavanje brojnih obaveza koje se finansiraju iz gradskog budžeta – upozoravaju vijećnici SDA, SBB i A-SDA u saopćenju za javnost.

Na ovaj način, ističe se, dovode se u tešku situaciju posebno ranjive kategorije društva kao i finansiranje redovnih obaveza iz nadležnosti Grada Zenica.

Posebno upozoravaju na velike probleme u funkcionisanju javnih preduzeća, ustanova i drugih korisnika budžeta kojima je neophodna finansijska pomoć, koja se jedino može realizirati usvajanjem budžeta.

Kako se dalje navodi, vijećnici SDA, SBB, A-SDA odbacuju spin gradonačelnika da su odgovorni za nastupanje mogućeg haosa u gradu. Spomenuti vijećnici nemaju ništa protiv usvajanja odluke o privremenom finansiranju, ali, kako poručuju, tek kada se izjasne o prijedlogu budžeta za čije dostavljanje je isključivo nadležan i odgovaran gradonačelnik.

-Posebno zabrinjava činjenica da je gradonačelnik na posljednjoj sjednici radnog predsjedništva dostavljavanje budžeta za 2020. godinu uslovio usvajanjem regulacionih planova. Želimo vjerovati da će prevladati razum i da će gradonačelnik kao jedini ovlašteni predlagač ispuniti svoju zakonsku obavezu i u što kraćem roku dostaviti prijedlog budžeta s nadom da ga neće više povlačiti – navode vijećnici SDA, SBB i A-SDA u Gradskom vijeću Zenica.