Vijeću ministara 19 miliona eura za projekte zaštite životne sredine

Ministar Crnadak sa ambasadorkom Hohmann1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann danas su u Sarajevu potpisali i razmijenili nota sporazum između Vijeća ministara BiH i Savezne Republike Njemačke.

Ovom notom se Vijeću ministara na raspolaganje stavlja iznos od 18.516.696,80 eura namijenjenih za projekte pod nazivom “Dodatne mjere zaštite životne sredine u energetskom sektoru” u iznosu od 5.500.000 eura i “Odvod/prečišćavanje otpadnih voda u Zenici” u iznosu od 13.016.696,80 eura.

U okviru finansijskih sredstava namijenjenih za navedene projekte bit će izdvojeno i dodatnih 1.000.000 eura za finansiranje popratnih mjera potrebnih za realizaciju i nadgledanje projekata, tako da je ukupan iznos sredstava namijenjenih za projekte 19.016.696,80 eura.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 27. juna donijelo Odluku o prihvatanju Nota sporazuma o finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke za 2016. godinu, te je ovlastilo ministra Crnatka da potpiše ovaj sporazum.

Nosilac posla je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine, a Ministarstvo vanjskih poslova će izvršiti razmjenu nota, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.