Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ViK u 2016. ostvario gubitak od 15.948.658 KM

vodovod sarajevo

Kantonalno javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo je ostvarilo gubitak u iznosu od 15.948.658 KM, što je za 1,1 milion KM više nego 2015. godine.

Zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevu danas je na sjednici ministar kominalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić podnio izvještaj o poslovanju ViK-a za 2016. godinu. Kazao je da gubitak od redovne aktivnosti iznosi 13.127.649 KM, a gubitak po osnovu ostalih prihoda i rashoda 2.821.649 KM.

Naveo je da ViK posluje sa cijenama kojima se ne izmiruju opravdani troškovi poslovanja bez dotacija iz Budžeta KS od 2012.godine.

Naglasio je da je vodovodna mreža velikim dijelom stara, te da su primjetni gubici vode oko 75 posto, što onemogućava uredno snabdijevanje potrošača, tako da su noćne redukcije u većem dijelu grada bile jedan od najvećih problema s kojim su se suočavali potrošači, a i samo preduzeće.

Ukazao je i da nelegalna potrošnja vode, odnosno nedozvoljene intervencije na vodovodnim instalacijama, značajno umanjuju fakturisane količine vode.

Po njegovim riječima, također je neefikasan i postojeći sistem naplate tuženih potraživanja.

– U toku su određene aktivnosti, a najznačajina su pregovori za dobijanje kredita od EBRD-a u iznosu od 30 miliona eura – kazao je Hasanspahić i izrazio očekivanje da će 2017. godina donijeti poboljšanje.

Također je i premijer KS Elmedin Konaković naveo da aktualni menadžment ViK-a nije mogao riješiti velike gubitke koji su se godinama nagomilavali, a 70 posto gubitka vode se nije mogao nadomjestiti.

U ViK-u je u 2016. godini bilo zaposleno 899 radnika, a postoji deset timova za otklanjanje kvarova, te je konstatirano da je u julu i augustu 2016. godine bilo manje kvarova u odnosu na 2015. godinu.

Naveo je i to da nije bilo ni mjerača protoka vode, ali je Vlada KS izdvojila oko dva miliona KM da bi se kvalitetno uradila detekcija protoka vode.

Skupština KS nakon jednosatne rasprave nije usvojila Izvještaj o poslovanju KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo.