Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ViK: U pojedinim dijelovima grada uspostavljeno je vodosnabdijevanje do 15 sati

voda-nestasica

Nakon što veći dio Sarajeva u nedjelju nije imao vode iz KJKP „Vodovod i kanalizacija“ oglasili su se saopštenjem koje prenosimo u cijelosti:

KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo vrši redovno, zakonski obavezno ispitivanje elektro -energrtskih postrojenja (trafo stanica), koje je najavljeno prethodnih dana. U nedjelju, 11.12.2016. godine, ispitivanje se vršilo na Izvorištu „Bačevo“ u periodu od 09:00 do 15:00 h. Tokom ispitivanja, došlo je do gašenja svih bunara i pumpnih stanica na glavnom Izvorištu za vodosnabdijevanje Sarajeva, a isporuka vode u većem dijelu grada bila je obustavljena.

U pojedinim dijelovima grada, uspostavljeno je vodosnabdijevanje do 15h, a za dio potrošača uspostavljalo se vodosnabdijevanje u skladu s popunjavanjem vodovodne mreže. Nakon radova na trafo-stanici i uspostavljanja ponovnog napajanja električnom energijom izvorišta, startalo je uključenje bunara i pumpi sa Izvorišta „Bačevo“ (preko 30komada) i zbog preopterećenosti sistema, morali smo postepeno paliti i uspostavljati vodosnabdijevanje prema pravcima Rezervoara „Igman“, „Alipašin most“ i na kraju „Mojmilo“.

Obzirom, da se s Rezervoara „Mojmilo“ snabdijeva najveće područje grada a da smo na tom potezu opravili i kvar na potisnom dijelu cjevovoda, on je posljedni bio u postupku paljenja i to je razlog, da je negdje vodosnabdijevanje uspostavljeno ranije a negdje kasnije.

Obzirom da količine vode koje se obezbjeđuju sa izvorišta nisu dovoljne za uredno vodosnabdijevanje cijelog gradskog sistema, već je potrebno dodatno obezbjeđenje količina vode iz rezervoara , svakodnevno (u noćnim satima) neophodno je akumulirati količine vode u rezervoare. Akumuliranje vode u rezervoare, za sada moguće je vršiti samo uz noćno obaranje pritiska u vodovodnoj mreži.

Preduzeće konstantno radi na smanjenju područja koja su obuhvaćena noćnim obaranjem pritiska a to smo uspostavili u centralnom dijelu grada.

U periodu do 22.12.2016. godine imamo predviđene radove na različitim lokacijama, odnosno trafo stanicama, a plan je slijedeći: Filter „Bosna“ (12.12.2016.g.), Rezervoar „Kobilja Glava“ (13.12.2016.g.), Izvorište „Sokolovići“ (14.12.2016.g.), Pumpna stanica „Alipašin Most“( 15.12.2016.g), Pumpna stanica „Igman“ (16.12.2016.g.), Izvorište „Stup“ ( 18.12.2016.g.), Rezervoar „Bjelave“(19.12.2016.g.), Pumpna stanica „Hrasno“ (20.12.2016.g.), Bunari na glavnom Izvorištu „Bačevo“ (21.12.2016.g.) i Pumpna stanica „Centar“ (22.12.2016.g.).

Tokom radova neće dolaziti u svim slučajevima do poremećaja vodosnabdijevanja a gdje to bude, dan ranije obavijestiti ćemo naše potrošače.

Molimo naše cijenjene potrošače na razumijevanje”, stoji u saopštenju iz KJKP „Vodovod i kanalizacija“.

Ruski umjetnici napustili Sarajevo, vratiće se kada dođe voda

Reagovanje na otkazivanje predstave „Labuđe jezero“

“Povodom vijesti, da je predstava koja se trebala dogoditi u dvorani Skenderija „Labuđe jezero“ otkazana zbog nedostatka vode, uzrokovano najavljenim redovnim, godišnjim ispitivanjem elektro-energetskih postrojenja, KJKP“Vodovod i Kanalizacija“d.o.o. Sarajevo obavještava javnost,da nije zaprimljen bilo kakav zahtjev od strane organizatora, o potrebi za dodatnim količinama vode, niti o prolongiranju najavljenog ispitivanja.

Ispitivanje je najavljeno deset dana prije najavljenog događaja i organizator, s obzirom da zna koje potrebe ima kada su u pitanju ovakve predstave, trebao je kontaktirati KJKP „VIK“ sa zahtjevom za prolongiranje najavljenih ispitivanja ili obezbjeđivanju dodatnih količina vode.

KJKP „Vodovod i Kanalizacija“d.o.o. Sarajevo je uvijek spreman pomoći sve kulturne manifestacije u gradu, što mogu svjedočiti organizatori drugih događaja u Sarajevu”, stoji u reagovanju iz KJKP“Vodovod i Kanalizacija“.