BiH

Nastavljeno suđenje

Vikić i ostali: Sapiranje krvi ispred Doma

24/01/2019

Nakon predočavanja iskaza iz istrage, on je potvrdio da je na terasi Doma bio kolega iz Specijalne Mirsad Vilić i da mu je on rekao da “pobiše ljude”

Svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se kako je vidio pranje ulice, na kojoj su bili krv i organi, ispred Doma policije u Sarajevu.

Zoran Čegar, koji je bio u Specijalnoj policiji smještenoj u Domu, kazao je da je došao do objekta nakon što je čuo pucnjavu. Kako je rekao, zatekao je mnoštvo ljudi i kamion kojim su sapirali ulicu, a ispod kamiona su bila tijela.

“Oko zida su bili poznati i nepoznati ljudi… Većina je rekla da je Miro Žmiro doveo vojnike iz Novog Grada i da ih je Herenda pobio… Bilo je grozno, molim vas da me ne podsjećate”, kazao je Čegar.

Nakon predočavanja iskaza iz istrage, on je potvrdio da je na terasi Doma bio kolega iz Specijalne Mirsad Vilić i da mu je on rekao da “pobiše ljude”.

Potvrdio je da je bilo još kolega, kao i vozač policijskog kombija, kojeg je identifikovao na fotografiji. Taj vozač, kako je naveo, bio je u zgradi i nosio je radni mantil, ali ne može potvrditi da li je bio u sastavu Specijalne policije.

Čegar je kazao da ne može potvrditi da li je to lice s još nekima utovaralo leševe u plavi kombi, kao što je naveo u istrazi.

On je naveo da je otišao u kancelariju komandanta Specijalne Dragana Vikića u Domu i da je bilo vanredno stanje.

“Znam da je Dragan urlao. Sekretarica je vrtila telefone… Rečeno je da se mora izvršiti istraga. Ja sam, po naredbi Vikića, napisao službenu zabilješku o tome šta sam vidio”, prisjetio se Čegar.

Na podsjećanje tužiteljice Vesne Ilić da je u istrazi rekao da je Vikić zvao Pušinu, svjedok je kazao da “jeste ako je tako rekao”. Na pitanja Nikice Gržića, branioca Pušine, Čegar je odgovorio da nije siguran da li je zvao Pušinu, ministra ili zamjenika.

Vikić je optužen kao nekadašnji komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (MUP RBiH) da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih.

Po istoj osnovi je optužen i Jusuf Pušina, kao pomoćnik ministra za uniformisanu policiju, dok je Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću, kao pripadnicima Jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, na teret stavljeno učešće u ubistvu osam zarobljenih rezervista Jugoslovenske narodne armije (JNA) u aprilu 1992. godine u Velikom parku.

Svjedok Čegar se prisjetio da je naveče u Domu vidio Juku Prazinu, koji je imao svoju jedinicu, i koji mu je kazao da je “tijela vozio po Darivi, da su ih nešto palili…”. Kako je naveo, Prazinu je istjerao iz Doma.

Čegar je rekao da Prazina nije imao ništa sa Specijalnom jedinicom pod komandom Vikića. Kazao je da je Prazina dolazio u Dom. U tom objektu su bili i službenici Državne bezbjednosti, uključujući Asima Daubašića, koji je se “za sve pitao”.

On je tužiteljici potvrdio da je u iskazu naveo da misli da je Nermin Uzunović bio na Darivi i palio leševe. Kasnije je rekao da ne može to tvrditi i da se “jednostavno” ne sjeća.

Svjedok je izjavio da niko iz Specijalne jedinice nije učestvovao u dovođenju, ubistvu ili odvoženju tijela. Istakao je da Vikić, s kojim ne razgovara 17 godina, ne bi mogao narediti ubistva i da je uvijek sve radio po propisu.

“On je bio pravi ‘drot’… Znam šta je meni radio zbog papira. Džigericu mi je pojeo”, kazao je Čegar, koji je više puta ponovio da mu nije jasno zbog čega se sudi Vikiću.

Suđenje se nastavlja 7. februara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.