Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Vildan Ključo optužen za organizovanje terorističke grupe i ratovanje u Siriji i Iraku

sud tužilaštvo bih vstv
Foto: Fena

U optužnici se navodi da je optuženi kao pripadnik u vojnim jedinicama učestvovao u ratnim dejstvima kao pripadnik terorističke organizacije sve do 2023.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina BiH Vildana Ključe (1986., Mostar), koji se nalazi se u pritvoru, a terete ga da je od 2012. boravio na području Sirije i Iraka gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolisao tzv. “ISIL”.

Optuženi se tereti da je 28. augusta 2012. otputovao redovnim letom Sarajevo – Istanbul u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio u okviru terorističke organizacije vojnoj jedinici “Ahmed Asafa” koja je postala sastavni dio terorističke organizacije “ISIL” na području Sirije i Iraka, a koju je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijom, čiji su pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima na tom području.

U optužnici se navodi da je optuženi kao pripadnik u vojnim jedinicama učestvovao u ratnim dejstvima kao pripadnik terorističke organizacije sve do 2023., odnosno do prelaska na teritoriju Turske i povratka u BiH, čime je više od decenije na području Sirije i Iraka te je jedan od optuženih iz BiH sa najdužim boravkom na tom području.

Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripadnik terorističke organizacije, čime je počinio krivično djelo – organizovanje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizam iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka, te prilaganjem materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.