Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vilić razgovarao sa delegacijom Ambasade SAD-a U BiH

vilic-ambasada-sad

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Mirsad Vilić razgovarao je danas s delegacijom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH povodom boravka zapovjednika za Specijalne operacije Mornarice SAD-a, Louisa McCraya u BiH.

U sastavu delegacije bili su i Kevin Murphy, ataše za sigurnost, Craig Meekins iz Odjela za Specijalne operacije Mornarice SAD-a, Christian Werner, pomoćnik vojnog atašea u BiH i Vladislav Skots, vođa tima za civilne poslove američke vojske.

Vilić je upoznao goste s trenutnim aktivnostima koje Direkcija provodi iz svoje nadležnosti, s posebnim naglaskom na uspješnu organizaciju i realizaciju sigurnosno zahtjevnog događaja, kao što je bila posjeta pape Franje Sarajevu, a što je rezultat profesionalne saradnje i koordinacije aktivnosti svih uključenih policijskih, sigurnosnih i drugih tijela u BiH.

Također, prezentirao je mjere i aktivnosti koje se poduzimaju u vezi obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

McCray istakao je kako je partnerstvo s BiH od velike važnosti za američku administraciju,a Mornarica SAD-a će, u skladu sa svojim nadležnostima, dati podršku u izgradnji kapaciteta službama u BiH, posebno s aspekta obuke prema najvišim standardima i razmijene naboljih praksi.

Ataše za sigurnost Murphy ocijenio je se dosadašnja saradnja odvijala veoma uspješno i na visokom profesionalnom nivou, saopćeno je iz državne Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.
Istakao je da je u svim oblastima, počev od razmijene informacija pa do organiziranja obuka i treninga, prepoznato iskreno partnerstvo između Ambasade SAD-a u BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.