Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demantovao Nikšića

Vinko Jakić tvrdi: Ja sam i dalje direktor Federalne agencije

FOTO: Monika Ćubela Savić/Fena
Vinko Jakić

Pozvao se na Zakon o državnoj službi FBiH, prema kojem, kako navodi, on ima status rukovodećeg državnog službenika

Nakon što je premijer FBiH Nermin Nikšić na prošlosedmičnom pressu naveo kako su u Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom FBiH zatekli haos dodavši da tu ima „tamić“ materijala o tome kako se upravljalo imovinom reagirao je Vinko Jakić, koji tvrdi da je prema zakonu on i dalje direktor.

Naime, Vlada FBiH 2. augusta donijela je odluku o smjeni Jakića sa direktorske pozicije ove agencije, te je na istu funkciju imenovala Emira Bašića. Jakić u demantu upućenom medijima navodi da je članom 6. Zakona o državnoj službi FBiH propisano da su rukovodeći državni službenici između ostalog i rukovodilac samostalne uprave i samostalne ustanove.

-Nesporno je utvrđeno da direktora Agencije postavlja Vlada FBiH u skladu sa Zakonom o državnoj službi te da direktor ima status rukovodećeg državnog službenika na kojeg se primjenjuju odredbe ovog zakona. Članom 18 stav 1. se precizira da svaki državni službenik, pa samim time i rukovdeći, ima pravo na stalni radni odnos do sticanja uvjeta za penziju, osim ako ovim zakonom nije drugačije utvrđeno – istaknuo je, između ostalog, Jakić.

Ustvrdio je da formulaciju razriješenja sa pozicije direktora u Federalnoj agenciji za upravljanje imovinom Zakon o državnoj službi FBiH ne poznaje. On zaključuje da je i dalje direktor Agencije te da je nezakonito spriječen da obavlja poslove direktora. Navodi i da je već 4. augusta podnio zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa.

Jakić se, također, osvrnuo i na Nikšićevu formulaciju o tome da su u Agenciji zatekli haos navodeći da se radi o klevetničkoj izjavi koja se temelji na neistinitim, nepotpunim i netačnim navodima.