BiH

sud bih

Vinko Matinović Štela pušten na slobodu, oduzeti mu pasoši

12/08/2021
FOTO: arhiva

Hrvatska je tražila od BiH njegovo izručenje, ali o tome će se odlučivati na drugom ročištu

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište o određivanju pritvora osuđenom ratnom zločincu Vinku Martinoviću Šteli koji je osuđena i za krivično djelo Ubistvo u Hrvatskoj.

Štela je uhapšen u utorak u Mostaru. Sud BiH odlučio je da mu oduzmu sve putne isprave pa i one i izdate u Hrvatskoj te mu zabrani putovanje, javio je N1.

Vrhovni sud Hrvatske osudio je Štelu na 10 godina zatvora zbog ubistva Jasmine Đukić 1996. godine. Za njim je bila raspisana i potjernica. Pobjegao je iz Hrvatske 2016. godine, nekoliko sati prije izricanja presude.

Hrvatska je tražila od BiH njegovo izručenje, ali o tome će se odlučivati na drugom ročištu.

07.09.2012.,Zagreb – Na Zupanijskom sudu odrzana je glavna rasprava protiv optuzenog Vinka Martinovica Stele, a kao svjedok bio je nazocan Dino Zekan
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Odbrana Vinka Martinovića Štele kazala je kako se sporazum koji su potpisale Hrvatska i BiH o izručenju osuđenika ne može primjenjivati u ovom slučaju jer je on potpisan 2012. godine, a ubistvo počinjeno 1996. godine.

Vinko Martinović Štela je zajedno sa Mladenom Naletilićem Tutom osuđena u Haškom sudu za ratne zločine na Bošnjacima. Odslužio je 18 godina kazne, a na slobodu je izašao 2012. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.