U dobrom raspoloženju

Više hiljada antifašista u Jajcu obilježilo 75. godišnjicu AVNOJ-a

873×400

Upriličena izložba, polaganje cvijeća te održana svečana akademija

Partizanske uniforme te kape s crvenim zvijezdama petokrakama danas su preplavile centar Jajca, a nisu izostale ni partizanske pjesme praćene harmonikom i dobrim raspoloženjem.

Više hiljada antifašista danas je prisustvovalo obilježavanju 75. godišnjice Drugog zasjedanja AVNOJ-a na kojem je donesena odluka o utemeljenju Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije s funkcijama privremene vlade.

Počast poginulim borcima tom prilikom odali su borci Narodnooslobodilačkog rata, a predstavnici nekoliko političkih stranaka i nevladinih organizacija te antifašisti iz svih republika bivše Jugoslavije prisjetili su se dobrih dana i partizanskih borbi.

Nakon polaganja cvijeća na spomen-fontanu, u zgradi Muzej II zasjedanja AVNOJ-a održana je svečana akademija te kulturno-zabavni programu, a prisutni su imali priliku da uživaju u nastupima hora Udruženja penzionera općine Jajce te “Lazy” banda.

Svi posjetioci mogli su pogledati izložbu u postavci Historijskog muzeja BiH „Između fašizma i antifašizma u 11 činova“.

Za četvrtak, 29. novembar, planirana je promocija knjige „Posljednji poziv u pomoć“ autora prof. Slave Kukića, a promotori će biti Esad Bajtal, prof. dr. Enver Kazaz, Žarko Papić, mr. Srđan Šušnjica te prof dr. Miodrag Živanović, s kojom će biti završeni „Dani AVNOJ-a 2018“.

Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano je 29. novembru 1943. godine u Jajcu, u prostorijama današnjeg muzeja AVNOJ-a. Tog dana je donesena odluka o izgradnji Jugoslavije na federalnom principu.

U jeku Drugog svjetskog rata i Narodnooslobodilačke antifašističke borbe u BiH i drugim bivšim jugoslavenskim republikama, toga dana u Jajce su pristigla 142 delegata iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije. Tada je i Josip Broz Tito proglašen maršalom.