Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trodnevno pješačenje

Više hiljada učesnika Marša mira kreću iz Nezuka prema Potočarima

20210708_2_49100783_66790489_Web

Marš mira ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida

Više hiljada učesnika ovogodišnjeg Marša mira krenut će iz Nezuka ka Potočarima, gdje će nakon trodnevnog pješačenja rutom kojom su Srebreničani 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije, prisustvovati obilježavanju 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “zaštićene zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Više od 3.000 ljudi krenut će iz Nezuka prema Potočarima, a u naredna tri dana kretat će se trasom kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije – Tuzla ili Kladanj.

U Potočare bi trebali stići 10. jula, a dan kasnije prisustvovati kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

​​​​​​​Marš mira koji se ove godine organizuje 17. put u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica, za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma ali i obavezu da svoja iskustva i priče ispričaju i prenesu mlađim generacijama.

Marš mira ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.