Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

očajnički pokušaji

Više i ne znaju kako ga spasiti: “Andrićgrad” ulazi u sastav Olimpijskog centra Jahorina

kusturica dodik
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kada je „Andrićgrad“ u pitanju i dalje se se ne zna „ko pije“, ali je potpuno jasno „ko plaća“ i ko će nastaviti da plaća cehove megalomanskih ideja i mutnih radnji Milorada Dodika i njegovog prijatelja Emira Kusturice

Vlada Republike Srpske je 23. juna ove godine odlučila da uplati dodatnih 200.000 konvertibilnih maraka privrednom društvu „Andrićgrad“ Višegrad.

„Vlada Republike Srpske na ime povećanja osnovnog kapitala privrednog društva DOO ‘Andrićgrad’ Višegrad odobrava uplatu svog dijela u iznosu od 200.000 KM“, navedeno je u vladinoj odluci, objavljenoj isti dan u Službenom glasniku RS.

„Svakim novim dopunskim ulogom bilo kojeg osnivača navedenog privrednog društva povećava se kapital društva, a procentualno povećanje kapitala u svakom konkretnom slučaju, zavisno od iznosa dopunskog uloga, odrediće sud u postupku verifikacije povećanja osnovnog kapitala“, odgovoreno je Žurnalu iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske na pitanje koliki je trenutno udio Vlade Republike Srpske u kapitalu“Andrićgrad” i na koliko će se taj udio povećati ulaganjem dodatnih 200.000 KM, piše Žurnal.

Emir Kusturica, kako je Žurnal najavio još u oktobru 2020. godine, više nije gospodar „Andrićgrada“. Vlada Republike Srpske je, na osnovu uloženih 15 miliona maraka i nakon što je Kusturica godinama besprizorno izigravao i ponižavao entitetsku vlast, preuzela od njega većinsko vlasništvo nad „Andrićgradom“.

Prethodno je Vlada RS formirala Komisiju, koja je pripremila opširnu Studiju promjene vlasničke strukture „Andrićgrada“ i angažovala vještake, čiji je zadatak bio da počiste nered i, koliko je to moguće, stvari dovedu u zakonske okvire. Potom je Vlada Republike Srpske dala saglasnost na Prijedlog Ugovora o ustupanju i prenosu udjela u privrednom društvu „Andrićgrad“ Višegrad.

Trenutni udio Republike Srpske u ugovorenom kapitalu „Andrićgrada“ iznosi 63,70 posto, opština Višegrad ima 14,50 posto učešća, a Kusturičina firma “Lotika” Mećavnik, registrovana u susjednoj Srbiji, posjeduje 21,80 posto učešća u ugovorenom kapitalu, potvrđeno je Žurnalu iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

Kako su obrazložili, početkom 2021. godine okončan je postupak sudske verifikacije dotadašnjih ulaganja osnivača „Andrićgrada“, što je rezultiralo promjenom udjela pojedinih osnivača u kapitalu ovog privrednog društva. Promjena udjela osnivača u ugovorenom kapitalu opečaćena je Rješenjem o registraciji Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu broj: 061-0-Reg-20-000581 od 19.01.2021. godine .

ISPOD ŽITA

Varnice na relaciji Vlada RS – Kusturica trajale su godinama. Kusturica je ignorisao pozive da prisustvuje Skupštini društva „Andrićgrada“, mjesecima je izbjegavao da dostavi informacije o utrošku sredstava, gomilao je dugove privrednog društva…

Sve to vrijeme, Vlada RS je ulaganja u „Andrićgrad“ tretirala kao grantove (pomoć), a ne materijalna ulaganja, čime je sebi uskraćivala mogućnost da polaže pravo na promjenu vlasničke strukture.

Od samog osnivanja „Andrićgrada“ bilo je sijaset spornih radnji u vezi sa ulaganjima u taj projekat, a kada je izgledalo da će spor između Vlade i Kusturice završiti na sudu, odlučeno je da se stvari riješe ispod žita – promjenom vlasničkih udjela. Kusturica, čija je firma „Lotika“ imala većinski udio od 51 posto , sveden je 21,80 posto udjela, ali suštinski nije izgubio ništa.

Naprotiv, dugove, koje je godinama gomilao neprikosnoveno gospodareći „Andrićgradom“, prebacio je na teret Vlade RS. Republika Srpska nije dobila ništa, jer im je samo vraćeno ono što su, ne samo platili, već višestruko pretplatili. Najveći gubitnik je opština Višegrad, čiji su udjeli u kapitalu „Andrićgrada“ smanjeni sa 24,5 posto na na 14, 5 posto.

OLIMPIJSKI ANDRIĆ

“Andrićgrad“ je osnovan 2011. godine potpisivanjem ugovora između Vlade Republike Srpske, opštine Višegrad i Kusturičinog preduzeća „Lotika“. Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od čega je Vlada uplatila 2.450 KM, opština Višegrad 2.450 KM i „Lotika“ 5.100 KM, čime je u to vrijeme Kusturica postao većinski vlasnik „Andrićgrada“.

Miroslav Kojić, nekadašnji poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i dalje od Vlade RS traži odgovor na jednostavno pitanje – kako je Emir Kusturica sa uloženih 5.100 KM mogao imati 51 posto vlasništva u „Andrićgradu“?

„Skupština opštine Višegrad je, nakon što je SNSD izgubio odborničku većinu, zatražila od Vlade RS da nam dostavi pisano obrazloženje na osnovu kojih kriterijuma je Kusturica sa uloženih pet hiljada maraka mogao biti većinski vlasnik ‘Andrićgrada’, kao i da nam obrazloži kako je i na osnovu kojih parametara došlo do nove vlasničke strukture, u kojoj je opština Višegrad oštećena“, rekao je Kojić za Žurnal.

On tvrdi da novom vlasničkom strukturom Kusturica nije ništa izgubio, naprotiv.

„Od ‘Andrićgrada’ on je zadržao samo ono što donosi profit, lokale i slične stvari. Čak ni na to ne plaća porez“, istakao je Kojić.

Dodao je da je nedavno u Višegradu boravio predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“ Nedeljko Elek, koji je sa predstavnicima lokalnih vlasti razgovarao o tome da se „Andrićgrad“ ustupi Olimpijskom centru.
„Iznio je ideju o tome da bi to značilo stvaranje jedinstvene cjeline Mećavnik-Andrićgrad-Jahorinom, ističući da bi to mnogo značilo za turistički napredak ovog područja. Saslušali smo ga i rekli smo da smo spremni da razgovaramo, a potom smo od Vlade RS tražili pisanu potvrdu o inicijativi koju je Elek iznio. Do danas iz Vlade RS nismo dobili nikakav odgovor“, kaže Kojić.

Odgovor o tome da li Vlada RS želi „utopiti“ „Andrićgrad“ u Olimpijski centar „Jahorina“, te koja je svrha takve inicijative, potražili smo u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

„Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske do sada nije zaprimilo inicijative d.o.o. ‘Andrićgrad’ Višegrad, niti a.d. Olimpijski centar ‘Jahorina’ Pale u vezi sprovođenja postupka po Zakonu o privrednim društvima, koji se odnosi na spajanje uz pripajanje navedenih privrednih društava“, odgovorili su iz resornog ministarstva.

Sudeći prema ovom odgovoru, Ministarstvo trgovine i turizma RS nema pojma o inicijativi koju je Elek predstavio političkim predstavnicima u Višegradu. Teško je povjerovati da bi se Elek, bez odobrenja sa vrha (Milorada Dodika), upustio u cijelu ovu priču, koja bi u konačnici ponovo trebalo da pogoduje Emiru Kusturici.

Kada je „Andrićgrad“ u pitanju i dalje se se ne zna „ko pije“, ali je potpuno jasno „ko plaća“ i ko će nastaviti da plaća cehove megalomanskih ideja i mutnih radnji Milorada Dodika i njegovog prijatelja Emira Kusturice.