općina novi grad

Više od 1.300 prvačića: Svi će dobiti besplatne udžbenike, ruksake i školski pribor

20200824_2_44029637_57636702_Web

U prostorijama Općine Novi Grad danas je održan informativni sastanak pomoćnice općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Adise Šuman i direktora novogradskih osnovnih škola, a u povodu početka nove školske godine.

Na području sarajevske općine Novi Grad ni ove godine neće biti umanjen broj prvačića, a očekuje se da će ove godine u školu krenuti oko 1.320 novogradskih mališana. Općina Novi Grad, koja redovno obraduje svoje prvačiće, i ove godine je obezbijedila ruksake s kompletnim školskim priborom, a što je ovogodišnji novitet jeste da će svi prvačići dobiti i besplatne udžbenike, javlja Anadolu Agency (AA).

Općina Novi Grad Sarajevo već tradicionalno organizuje kulturno-zabavnu manifestaciju pod nazivom “Sretno, prvačići” povodom polaska u školu učenika upisanih u prve razrede u 15 novogradskih osnovnih škola. Ove godine, zbog epidemije koronavirusa, tog programa neće biti, no ne znači da je Općina Novi Grad zaboravila svoje prvačiće.

U prostorijama Općine Novi Grad danas je održan informativni sastanak pomoćnice općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Adise Šuman i direktora novogradskih osnovnih škola a u povodu početka nove školske godine.

Šuman: Broj prvačića ni ove godine nije umanjen

Šuman je nakon sastanka kazala kako Općina već tradicionalno nabavlja i upriliči dodjelu ruksaka i školskog pribora za prvačiće, no ove godine ima i jedna novina.

“Ove godine smo obezbijedili i udžbenike za učenike prvih razreda te smo na taj način nastojali da svim našim prvačićima olakšamo njihov polazak u školu”, kazala je Šuman.

Dodala je kako je na sastanku naglašena i neophodnost da se ispoštuju sve epidemiološko-higijenske mjere, odnosno preporuke kriznih štabova i resornih ministarstava.

“Danas smo razmijenili informacije koliko će naše škole uspjeti da se blagovremeno organiziraju, da se osigura bezbjedan početak školske godine za sve one učenike koji će pohađati redovnu nastavu. Općina će, kao i dosad, uvijek biti na raspolaganju, pomoći ćemo koliko to bude u našoj mogućnosti, da obezbijedimo da se te epidemiološko-higijenske mjere u cijelosti ispoštuju”, poručila je Šuman.

A ono što je svakako ohrabrujući podatak jeste to da će Novi Grad i ove godine imati nesmanjen broj prvačića.
“Drugi upisni rok je u toku, tako da očekujemo negdje oko 1.320 prvačica”, zaključila je Šuman.

Direktor Begović: Vrijedna pomoć za budžet roditelja

Direktor Osnovne škole ”Aneks” Omer Begović kazao je kako se kao kolektiv cijelo ljeto pripremaju za novu školsku godinu. Prema njegovim riječima, u ovoj školi su navikli da se tokom ljeta vrši čišćenje i krečenje školskih prostorija, a ove godine se to vrši s posebnom pažnjom zbog situacije oko COVID-19.

Dodao je kako se tokom današnjeg sastanka s pomoćnicom načelnika Šuman razgovaralo i o mogućnosti pružanja dodatne podrške školama kada je riječ o dezinfekcijiskim sredstvima.

“Općina Novi Grad je svake godine na neki način organizirala prijem prvačića, zbog date situacije ove godine to radi na jedan drugačiji način, a, rekao bih, posebno vrijedan način, time što je obezbijedila kompletne udžbenike, ruksake i školski pribor za sve prvačiće na području Općine Novi Grad, a to je preko 1.300 prvačića. To je vrlo vrijedna pomoć za budžet roditelja, ako imamo u vidu situaciju da su mnogi ljudi ostali bez posla u ovom periodu”, poručio je Begović.

Kada je riječ o epidemiji COVID-19, Begović podvlači kako je neophodno poduzeti sve mjere i tako ukloniti mogućnost ljudskog faktora. Prema njegovim riječima, u kotekstu poštivanja mjera neophodna je nulta tolerancija.

Direktor Marevac: Disciplina i poštivanje mjera

Direktor OŠ “Behaudin Selmanović” Jasmin Marevac zahvalio je u svoje lično, ali u ime svih roditelja i učenika Općini Novi Grad za, kako je rekao, maksimalnu podršku koju im pruža.

On je dodao kako je ova sedmica, pred početak školske godine, puna je aktivnosti, planiranja i dogovora, a u nedostatku određenih uputa nadležnih ministarstava škole se nekako prilagođavaju. Marevac je uputio poziv svima na maksimalno pridržavanje mjera.

“Svima nam je stalo da djeca idu u školu. Mi smo svi svjesni da je djeci najljepše u školi. Ovo je neko posebno stanje, ovo je izazov koji još traje. Ja ću učiniti sve da što bezbolinje prođemo da iz ovog izađemo jači. Ono što svima želim preporučiti jeste disciplina i poštivanje mjera i preporuka, a za ostalo nema mjesta, vjerovanje, nevjerovanje, sujete, zavjere, politikanstvo pogotovo”, zaključio je Marevac.

U školskim klupama u Kantonu Sarajevo će od 1. septembra biti samo osnovci koji prate razrednu nastavu (od prvog do četvrtog razreda). U pitanju je kombinovani model koji će u potpunosti omogućiti poštovanje epidemioloških preporuka s obzirom na to da će u učionici biti svega 15 učenika. Ipak, u nekim školama gdje je manje učenika u odjeljenjima neće ni biti potrebe da se učenici dijele u grupe.