Više od 200 miliona KM neplaćenih komunalnih usluga građana u KS

mario-nenadic222

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić kazao je danas da nenaplaćena potraživanja po osnovu obaveza građana za plaćanje komunalnih usluga u ovom kantonu iznose više od 200 miliona KM.

– Oko 98 posto neriješenih predmeta na Općinskom sudu je u vezi s komunalnom privredom, što je nedopustivo – istakao je.

Ministar Nenadić je naglasio da je ovaj problem kulminirao na području KS-a te da je na današnjem sastanku s predsjednicom Općinskog suda Sarajevo Janjom Jovanković razmotren paket mjera mogućeg unapređenja stanja u ovoj oblasti. Dodao je da će Ministarstvo u narednih deset dana napraviti akcioni plan koji će Vlada KS-a usvojiti, a koji će podrazumijevati mijenjanje sistema komunalne naplate.

– Bez obzira na angažman suda, broj velikih predmeta po ovom osnovu i dalje raste. Do sada nije rađeno dovoljno da se ovo pitanje sistemski riješi – zaključio je.

Predsjednica Općinskog suda Sarajevo Janja Jovanović istakla je da ovaj sud godišnje riješi oko 150.000 ovakvih predmeta, ali da na kraju godine dobiju još više predmeta.