Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Generalni štrajk više od 3.000 zaposlenih u zdravstvu: Usluge samo hitnim pacijentima

strajk-ljekara

Iz Vlade KS kazali su kako sredstava nemaju. Ono što mogu ponuditi je potpisivanje kolektivnog ugovora koji je do februara bio na snazi, i otvaranje novih pregovora u martu naredene godine

Više od 3.000 radnika, zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo, danas stupa u generalni štrajk. Traže povećanje najniže satnice i novi kolektivni ugovor, no kako su poručili, prije svega ukidanje diskriminacie koja je potavrđena kroz raniji kolektivni ugovor prema nememedicinkom osoblju.

Iz Vlade KS kazali su kako sredstava nemaju. Ono što mogu ponuditi je potpisivanje kolektivnog ugovora koji je do februara bio na snazi, i otvaranje novih pregovora u martu naredene godine.

Štrajk zdravstvenih radnika u 17 institucija započeo je jutros u 7:30, s tim da Hitna pomoć, Zavod za javno zdravstvo, Zavod za transfuziologiju, Apoteke rade jer po zakonu ne smiju obustavljati rad, potvrdio je prim.dr. Edo Selimić za Novinsku agenciju Patria.

„Nije tačno da za povećanje plaća treba 31 milion KM. Nama nije ništa ponuđeno, ali otvoreni smo za dalje razgovore“, kazao je Selimić.

Istakao je da će se pružati usluga samo hitnim pacijentima.

Kako je ranije istakao direktor JU Dom zdravlja Mehmed Kulić postoje tačno utvrđene oblasti u kojima će pružati zdravstvena usluga pacijentima bez obzira na štrajk. Tvrdi da pacijenti neće biti ugroženi ni na koji način.

Od svojih zahtijeva radnici ovaj put neće odustati jer kako su poručili traže ono što je dogovoreno još prije tri godine.

Osim Kantona Sarajevo, generalni štrajk doktora medicine i stomatologije najavaljen, i u HNK od 10.septembra.

Ugovorom koji prošle godine potpisan s kantonalnom vladom predviđeno je povećanje plaća za 0, 3 posto u tri etape.

Od 1. jula trebala je krenuti druga faza povećanja koeficijenta, no do toga nije došlo u pojedinim zdravstvenim ustanovama.