Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 400 mladih iz cijele BiH izveli performans “Treći raj”

treci raj6
FOTO: D. Begović

Performansom u kojem je učestvovao nekoliko stotina mladih iz svih dijelova Bosne i Hercegovine slavni italijanski umjetnik Michelangelo Pistoletto predstavio je danas u Sarajevu svoje djelo “Treći raj” (Terzo Paradiso).

Mladi iz Sarajeva, Tuzle, Mostara i drugih bh. gradova formirali su tri kruga na platou Skenderije želeći na ovaj način, kako su kazali, poslati poruku jedinstva i zajedništva.

Slavni umjetnik Pistoletto nalazi se u posjeti BiH, a novinarima je objasnio da je performans učešće mladih ljudi.

“Danas su se čuvali za ruke, zajednički stajali i kreirali simbol koji je stvarao sve dvojnosti, dualizme koji stvaraju društvo. To je bilo njihovo zajedničko zalaganje za stvaranje novog svijeta. Potrebno je da se prekomponiraju međuljudski odnosi. Mi smo uništili odnos među ljudima i među pojedincima, koji je možda ranije postojao, ali sada više ne”, istakao je Pistoletto.

Naglasio je da je Zemlja postala mala sfera.

“Dvije osobe čine društvo ,stoga mi moramo biti ujedinjeni i u isto vrijeme moramo razumijeti da za sve nas na svijetu postoji mjesto. Mi moramo preći na koncept da se mir treba stvarati prije rata. Uvijek se do sada dešavalo da mir dolazi nakon rata. Ratovi se vode sa izgovorom da se poslije uspostavi mir. Ne, treba napraviti mir prije rata”, poručio je Pistoletto.

Pistoletto je tokom posjete Sarajevu posjetio i Galeriju 11/07/95, a mišljenja je da je u pitanju prevažna izložba onoga što se dešavalo na ovom području.

“Trebamo da radimo na tome da se to više ne desi. Moramo biti oni koji će promijeniti svijest”, dodao je Pistoletto.

Enver Hadžiomerspahić, generalni direktor Ars Aevi, izrazio je zadovoljstvo što se ovaj veliki umjetnik nalazi u posjeti BiH.

“Ovo je za mene jedan od najljepših dana u posljednje dvije decenije”, pojasnio je Hadžiomerspahić. Podsjetio je da je Pistoletto 1994. godine darovao svoj rad za kolekciju Ars Aevi i na taj način otvorio vrata svim umjetnicima svijeta da postanu osnivači te impresivne kolekcije koja se nalazi upravo na Skenderiji, u prostorima južnog krila nekadašnjeg Doma mladih.

“Zatim je 2001. u Sarajevu napravio jednu impresivnu izložbu i tom prilikom smo se dogovorili da će on darovati Sarajevu jedan monumentalan rad koji će biti ugrađen u urbanu strukturu grada”, kazao je Hadžiomerspahić.

Prema njegovim riječima, Pistoletto je pozvan da na 2. juni – Dan Republike Italije u Sarajevu preseli svoj projekat “Treći raj” te da mladi iz svih dijelova BiH kreiraju simbol “Trećeg raja”.

Lana Kulina, učenica prvog razreda Prve gimnazije u Sarajevu, kazala je da je ovo bilo divno iskustvo koje nikada neće zaboraviti.

“Upoznala sam mnogo novih ljudi. Stvarno je bilo fantastično. Umjetnik koji je došao je stvarno fantastičan i pratila sam njegov rad”, dodala je Kulina, koja smatra da Sarajevu fali ovakvih kulturnih događaja.

Iz Tuzle je došao Rusmir Krdžalić koji je izrazio zadovoljstvo što je prisustvovao ovom događaju.

“Zaista imamo priliku da čujemo Pistoletta i sve njegove divne priče. Da imamo priliku da postanemo baštovani ovog velikog vrta – ‘Trećeg raja’, kojeg je on donio u BiH i koji ćemo mi nastaviti da širimo. Izuzetno mi je drago što se i Sarajevo i cijela BiH ponovo pozicionirala kao centar savremene umjetnosti u BiH, sakupila veliki broj mladih ljudi koji će po svim dijelovima zemlje širiti misiju ‘Trećeg raja'”, pojasnio je Krdžalić.

Krugovi, koji su bili dio performansa, simboliziraju mir, harmoniju u prirodi i to da u prirodi trebaju postojati dva čovjeka.