Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva gimnazija Sarajevo

Više od 5.000 učenika učestvovalo u projektu pomirenja Beyond Borders

prva_gimnazija_beyond_borders

Ova međunarodna organizacija, koju su osnovale vlade zemalja Zapadnog Balkana, promovira duh pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe razmjene učenika

Dana 28. 11. 2018. u Prvoj gimnaziji Sarajevo upriličeno je zatvaranje projekta Beyond Borders koji je podržala Regionalna kancelarija za saradnju sa mladim (RYCO).

Ova međunarodna organizacija, koju su osnovale vlade zemalja Zapadnog Balkana, promovira duh pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe razmjene učenika, a jedan od ciljeva projekta Beyond Borders bio je da doprinese procesu pomirenja na prostoru Zapadnog Balkana pojačavanjem mobilnosti mladih putem različitih oblika saradnje, kulturne razmjene i aktivizma.

U projektu, čija je implementacija započela 1. juna 2018. godine, učestvovalo je 48 učenika koji su bili direktno uključeni u cijeli program, a indirektno je obuhvaćeno više od 5000 učenika iz Prve sarajevske gimnazije, Šeste beogradske gimnazije, Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice i Gimnazije „Josip Broz Tito“ iz Skoplja.

Koordinatori projekta, Maja Omerhodžić i Soraja Gvožđar ističu da su glavni ciljevi projekta prezentirani kroz različite multidisciplinarne radionice i razmjene učenika, a rad na upoznavanju različitih kulturnih tradicija, prevazilaženju predrasuda i premoštavanju granica pokazao se kao izuzetno vrijedan poduhvat koji nagovještava intenzivniju saradnju mladih ljudi na prostoru Zapadnog Balkana.

Na ceremoniji zatvaranja projekta Beyond Borders u Prvoj gimnaziji bili su prisutni direktori partnerskih škola, predsjednik Evropskog udruženja nastavnika, predstavnici resornog ministartstva i mnogi drugi uvaženi gosti.