Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 520.000 vlasnika riješilo pitanje statusa svojih nekretnina

BiH

050618_Obradovic_markica (1)

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović izjavio je da je odlukom Ustavnog suda BiH potvrđena ustavnost i zakonitost postupaka uspostave i zamjene zemljišnih knjiga na području Federacije BiH, koji se provode u okviru implementacije Projekta registracije nekretnina Federacije BiH.

– To je veoma bitna odluka za sve građane, ne samo Federacije BiH, nego BiH jer je potvrđena ustavnost Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH čijim odredbama se vrši uspostava i zamjena zemljišnih knjiga u FBiH. To je jedna aktivnost koju mi provodimo u okviru projekta Registracija nekretnina u Federaciji BiH koji je podržala Svjetska banka. Zahvaljujući tom projektu trenutno je više od 520.000 vlasnika i suvlasnika u FBiH riješilo pitanje uknjižbe svoje imovine – izjavio je Obradović.

Glavna komponenta tog projketa, kako je poznato, jeste usklađivanje podataka između zemljišnih knjiga i katastra.

– Kroz taj projekt smo doprinijeli da je već preko 50 posto katastra i zemljišne knjige u cjelosti usuglašeno u urbanim, gradskim sredinama Federacije BiH. S tim projektom nastavljamo. Zahvaljujući odluci Ustavnog suda BiH o ustavnosti ovog zakona u mogućnosti smo nastaviti sa ovim projektom – kazao je Obradović dodajući da je Vlada Federacije BiH donijela odluku o produženju ovog projeketa do 2024. godine.

Obradović je danas u Sarajevu prisustvovao svečanosti povodom puštanja u rad portala “Javna prezentacija podataka registra cijena nekretnina Federacije BiH“.