Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više rijeka u Unsko-sanskom kantonu se izlilo iz korita

trzac voda
Tržac pod vodom FOTO: Cazin.net

Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite saopćio je da je vodostaj rijeke Une u Bihaću 13.00 sati iznosio 146 cm i u daljem je porastu.

U mjesnoj zajednici Kulen Vakuf rijeka Una se izlila iz korita i ugrožava 15 objekata, a voda je u ušla u pomoćne objekte i podrumske prostorije sedam stambenih objekjata.

U pomenutu mjesnu zajednicu dopremljena je cisterna pitke vode, a nema zastoja u snabdijevanju električnom energijom, niti prekida telekomunikacijskih veza.

Zbog izlijevanja rijeke Une u prekidu je saobraćanje na regionalnom putu R-408 Kulen Vakuf – Martin Brod, a u naselju Klokot poplavljen je lokalni put Klokot – Pecikovići.

Na pomenutom putnom pravcu se nalazi oko 0,5 m vode i nema ugroženih objekata. U naselju Pokoj ugrožena su tri stambena objekta od kojih su dva uz magistralni put M-14, a jedan u naselju Zulići. U naselju Zulići rijeka Una se izlila i na lokaciji stadion Velhovo.

una slika

Una

U naselju Mujadžići oborinske vode se slijevaju niz lokalni putni pravac Midžići – Čavkići, ali nema ugroženih stambenih objekata. U naselju Vrkašić poplavljena je lokalna putna komunikacija koja vodi prema magistralnom putu M-5, a nema ugroženih stambenih objekata. U MZ Jezero-Privilica presječena je komunikacija dijela ulice Regine Atijasa zbog čega je onemogućen pristup za pet stambenih objekata.

U općini Velika Kladuša rijeke Kladušnica, Glinica i Bojna, kao i potoci Vidovščica i Šumatica izlili su se iz svojih korita i poplavili priobalno poljoprivredno zemljište, a trenutno nema ugroženih stambenih i pomoćnih objekata.

Kiša, koja ne prestaje padati proteklih dana, uzrokuje poplave u pojedinim dijelovima općine Cazin. Jedno od poplavljenih područja u Cazinu je i Tržac gdje su okolna poljoprivredna zemljišta prekrivena vodom.

Za sada nema poplavljenih privatnih objekata.

Voda je u blizini saobraćajnica ali nije poplavljena, te se saobraćaj odvija normalno.

trzac voda1

Tržac

U općini Bužim vodostaj rijeke Bužimnice je u opadanju, ali i dalje su poplavljena priobalna poljoprivredna zemljišta od naselja Nanići do naselja Vrhovska. Voda se postepeno povlači s pomenutih područja, a nema ugroženih objekata.

Vodostaj rijeke Une u Općini Bosanska Krupa je u porastu i u 13.00 sati iznosio je 272 cm, ali nema ugroženih stambenih i pomoćnih objekata.

Rijeka Una se izlila na poljoprivredno zemljište u mjestu Suvica i kod željeznog mosta, a rijeka Krušnica se izlila iz svog korita i poplavila priobalno poljoprivredno zemljište u mjestu Krušničke bare, ali nema ugroženih stambenih i pomoćnih objekata.

U općini Ključ rijeka Sanica se izlila iz svog korita u naselju Donja Sanica i poplavila priobalno poljoprivredno zemljište, dok je vodostaj rijeke Sane u stagnaciji i u 13.00 sati iznosio je 187 cm.

U općini Sanski Most rijeka Sanica se izlila iz svog korita u naselju Hrustovo i ugrozila tri stambena objekta. Vodostaj rijeke Sane je opadanju i u 13.00 sati iznosio je 341 cm, saopćeno je Federalne uprave civilne zaštite.