Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uhapšen na rači

Viši sud u Beogradu odredio pritvor za Osmana Osmanovića

osman osmanovic (1)

U informaciji koju je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine dostavilo Tanjugu navodi se da je juče donesena naredba o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog

Viši sud u Beogradu danas je, na prijedlog Tužilaštva Srbije za ratne zločine, odredio pritvor nekadašnjem pripadniku HVO-a Osmanu Osmanoviću zbog “osnova sumnje da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u ljeto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog”.

U informaciji koju je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine dostavilo Tanjugu navodi se da je juče donesena naredba o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog.

Osmanović se tereti da je tokom ljeta 1992. godine u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, zajedno sa više pripadnika te jedinice nanosio povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske RS.

Osmanović je u subotu uveče, 23. novembra, uhapšen na prelazu Sremska Rača između BiH i Srbije i bilo mu je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.