Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NSRS

Višković najavio novi porez: Prioritet konkurentnija i produktivnija privreda

Radovan Viskovic

Ključne reformske oblasti koje će biti u fokusu nove vlade RS su povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede RS

Radovan Višković, mandatar za sastav vlade Republike Srpske, u izlaganju na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS rekao je da će ciljevi nove vlade biti jaka i stabilna RS s punim dejtonskim institucionalnim kapacitetima te je dodao da će vlada biti fokusirana na strukturne reforme s ciljem unapređenja konkurentnosti i produktivnosti privrede, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vrijeme u kome živimo je puno je izazova i mi na te izazove moramo da odgovorimo hrabro, odlučno i da jasnom vizijom kuda idemo”, naveo je Višković izlažući ekspoze.

Prema njegovim riječima, ključne reformske oblasti koje će biti u fokusu nove vlade RS su povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede RS s ciljem povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije RS, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija te evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja.

Istakao je da zaštita ljudskih prava i bezbjednost građana ostaju prioritet, a populacija omladine, penzionera, invalida i boračke kategorije su kategorije prema kojima će se odnositi s posebnom pažnjom i uvažavanjem.

Obrazlažući pojedinačno buduće prioritete, Višković je najavio reformu Inspektorata RS, odnosno objedinjavanje svih inspekcija, unapređenje sistema fiskalizacije, suzbijanje sive ekonomije, kao i da će s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine raditi na ponovnom uvođenju oporezivanja dividende.

U više navrata osvrnuo se na obrazovni sistem za koji je istakao da ga je potrebno prilagoditi potrebama privrede, naročito kako se ne bi školovali kadrovi za koje nema mjesta u domaćim preduzećima.

Nakon izlaganja ekspozea, Višković će prodložiti članove vlade RS, a dnevnim redom današnje posebne sjednice Narodne skupštine RS predviđeno je i da članovi nove vlade RS polože zakletve.