Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

član 8 najviše boli

Višković najavio odgovor: “Ovo je pokušaj eliminacije Dodika iz političkog života”

dodik višković deficit
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL/ Arhiva
Radovan Viković i Milorad Dodik

Pajić Baštinac: Pravi razlog je član 8. U postojećem zakonu to nije pisalo. A Šmit koji je poslušnik zna se koje ambasade, morao je to da uradi kako bi sve imalo svoj slijed

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će institucije Republike Srpske odgovoriti na “pokušaj eliminisanja predsjednika Republike Milorada Dodika iz političkog života”, što je, kako tvrdi Višković, suština i poenta nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH.

Višković je naveo da su institucije RS tu podvalu prozrele i da će u tom smjeru reagovati. On je rekao da “nelegalni Kristijan Šmit, sve i da je legalan, nema apsolutno nikakvu nadležnost da donosi i nameće zakone, a pogotovo odredbe koje predviđaju zabranu određenog zanimanja, djelatnosti i dužnosti izabranim političkim ličnostima”.

“Namjere zabrane usmjerene prema Dodiku”

Višković tvrdi da se u nametnutim Šmitovim odredbama prepoznaju namjere zabrane usmjerene prema Dodiku i u kontekstu eventualnih sudskih presuda na tom planu.

– U postojećem zakonu to nije pisalo. A Šmit koji je poslušnik zna se koje ambasade, morao je to da uradi kako bi sve imalo svoj slijed – rekao je Višković za ATV.

On je ustvrdio da će usvajanje Izbornog zakona RS biti odgovor na Šmitovo nametanje, jer se izabranim političkim predstavnicima uvijek mora dozvoliti da u demokratskoj proceduri u BiH donose suverena rješenja bez uticaja sa strane.

– Naš predloženi zakon rješava izbor svih nosilaca vlasti koji se tiču RS, a sve će raditi Republička izborna komisija. Centralnoj izbornoj komisiji BiH ostaje samo izbor srpskog člana Predsjedništva i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH – tvrdi Višković i dodaje da za sve to postoji ustavni osnov.

Očekuje reakciju Sattlera

Također, tvrdi da nametnute izmjene Izbornog zakona BiH pokazuju da BiH nije suverena ni demokratska zemlja, već da je u njoj kolonijalna uprava.

– Takva ovlaštenja sebi nisu mogli da prigrabe ni najveći kolonijalisti, kraljevi, knezovi i carevi. Izgleda da je turisti Šmitu važno da se ovdje održavaju neke tenzije da bi on mogao ostati narednih 50 godina i imati neprimjereno velika novčana primanja – naveo je Višković.

Predsjednik Vlade RS je ustvrdio da Šmitova nametanja štete i evropskom putu BiH i da očekuje reakciju EU, te šefa Delegacije EU u BiH Јohana Satlera.

Višković tvrdi i da je RS vjerovatno odigrala najvažniju ulogu na evropskom putu BiH, te da su neprimjerene izjave predstavnika političkog Sarajeva koji tu zaslugu pripisuju sebi, a sa druge strane pozdravljaju nametanja Šmita koji je izvršilac odluka američke Ambasade u BiH.

On je rekao da negodovanja hrvatskih predstavnika u BiH zbog Šmitovog nametanja pokazuju da je pogrešan put rušenje unutrašnjeg dogovora političkih lidera o svim pitanjima, te dodao da RS ima rješenja u smislu zaštite interesa svakog svog građanina.

Pajić Baštinac: Pravi razlog je član 8.

Generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Јelena Pajić Baštinac tvrdi da je pravi cilj nametanja izmjena Izbornog zakona član 8. kojim se mijenja i dopunjava član 1.10. Izbornog zakona BiH i kojim se “završava konstrukcija za eliminaciju predsjednika Dodika iz političkog života”.

– Ovaj član daje pravo CIK-u da prije isteka mandata izabranom licu oduzme mandat danom pravosnažnosti sudske presude kojom se izriče mjera bezbjednosti zabrana obavljanja dužnosti ili pravosnažne osuđujuće sudske presude koja za pravnu posljedicu ima prestanak obavljanja službene dužnosti – izjavila je Pajić Baštinac.

jelena pajic bastinac
FOTO: RTRS
Jelena Pajić Baštinac

Ustvrdila je da bi se tehničke izmjene o kojima je govorio Kristijan Šmit mogle  primjenjivati tek na izborima 2026. godine, kao i da one nisu pravi razlog pokušaja nametanja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, te da je pravi razlog je član 8. izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

– Podsjećam da se predsjedniku Dodiku sudi zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika, a da je od ranije poznat stav da Republika Srpska neće prihvatiti nametanje zakona od strane nelegalnog visokog predstavnika. Svakom ko je čitao tekst pokušaja nametanja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH je jasno da ove izmjene nemaju nikakve veze sa povećanjem integriteta izbornog procesa nego sa eliminacijom iz političkog života legalno i legitimno izabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i prije okončanja kvazisudskog postupka – zaključila je Pajić Baštinac.