Premijer RS-a u Prijedoru

Višković: Ne mogu da vjerujem da izgradnju nasipa nije dozvolio čovjek čija je kuća poplavljena

prijedor poplave

Manje od 30 metara nasipa, koji je bio u planu i za koji su bila obezbijeđena sredstva, nije urađeno zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Prijedoru da se u trenutnim poplavama na području ovog grada desilo nešto što se moglo spriječiti.

“Ne možemo dozvoliti da nečiji imovinski odnosi budu preči od velikog broja kuća i domaćinstava”, istakao je Višković.

On je napomenuo da manje od 30 metara nasipa, koji je bio u planu i za koji su bila obezbijeđena sredstva, nije urađeno zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

“Zbog imovinsko-pravnih odnosa to se nije uradilo i sad imamo poplavljen veliki broj kuća”, rekao je Višković novinarima u Prijedoru nakon što je s gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem posjetio neka od poplavljenih područja.

On je najavio da će Vlada zajedno sa gradom naći rješenje i da ne može da shvati da nastavak izgradnje nasipa nije dozvolio čovjek čija kuća je, takođe, poplavljena.

“Ako treba Vlada da donese odluku da proglasi tih 30 metara nečije zemlje opštim dobrom, mi ćemo to proglasiti i nasip ćemo uraditi. Da sam imao tu informaciju, ne bih se libio toga da Vlada da naredbu gradu da se tu uradi nasip, bez obzira da li se to nekom u tom momentu svidjelo ili ne”, dodao je Višković.

On je najavio mogućnost da se i u drugim slučajevim vodozaštitnih projekata u eksproprijaciju ide preko Vlade Republike Srpske i proglašenja opšteg interesa.

“Oni koji ne budu bili zadovoljni naknadama koje im po zakonu budu ponuđene, mogu u sudskom postupku da traže svoja prava, ali time neće moći zaustaviti izvođenje tih radova”, rekao je Višković.

On je naglasio da se situacija poput ove neće nikome dozvoliti, ne samo u Prijedoru, da će od ostalih gradonačelnika i načelnika opština tražiti da o ovakvim ili sličnim situacijama na vrijeme upoznaju Vladu, koja će onda donijeti odluku o proglašenju opšteg interesa.

“To je nešto što bi se svuda, u svakom normalnom svijetu radilo. Nemam riječi kada dođem na ovakvo mjesto i vidim ovako tužan prizor da je poplavljeno stotine kuća i domaćinstava, da su ljudi pretrpjeli materijalnu štetu zbog nečijih 30 metara, koji su izgleda vrijedniji nego sve ove kuće”, dodao je Višković.

Govoreći o štetama nastalim u ovim poplavama, Višković je najavio da će Vlada sa Gradom Prijedorom priteći u pomoć tim ljudima, da je o mehanizmima pomoći sada teško govoriti, te napomenuo da ima sredstava u Fondu solidarnosti, preko kojeg je i 2014. godine prikupljana pomoć.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da u naselju Gomjenica nasip koji je rađen nakon poplava 2014. godine na jednom mjestu nije sastavljen zbog dugogodišnjih neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i da je na tom mjestu voda probila u naselje i zaplavila veliki broj domaćinstava i poplavila određeni broj kuća, ali se još ne zna tačan broj.

Centralni tok Sane danas je u padu za oko 25 centimetara, vanredno stanje u Prijedoru je i dalje na snazi, nasipi i zaštite se i dalje utvrđuju i slijedi evidencija pričinjene štete.