Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NSRS

Višković predložio članove Vlade RS-a

Radovan Viskovic

Od 16 predloženih članova nove Vlade RS-a osam je ministara iz prethodnog saziva, a ukoliko Višković dobije podršku u Vladi RS biće šest žena

Radovan Višković, mandatar za sastav Vlade Republike Srpske predložio je poslanicima u Narodnoj skupštini RS-a nove članove Vlade i zatražio njihovu podršku za imenovanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Višković je predložio da nova ministrica finansija bude Zora Vidović, dok je Boris Pašalić, predložen za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Alen Šeranić, za ministra zdravlja i socijalne zaštite, a Srđan Rajčević za ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Dragan Lukač, ponovno je predložen za ministra unutrašnjih poslova, Anton Kasipović – ministra pravde, Zlatan Klokić – ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju, a Srebrenka Golić predložena je za ministricu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Navedenih osam predloženih kanadidata za ministre su kadar SNSD.

Iz Socijalističke partije Višković je predložio Petra Đokića za ministra energetike i rudarstva, Duška Milunovića za ministra rada i boračko-invalidske zaštite, a Sonju Davidović za ministricu porodice, omladine i sporta.

Iz DNS-a Lejla Rešić prijedlog je za ministricu uprave i lokalne samouprave, a Neđo Trninić, za ministra saobraćaja i veza. Višković je za ministricu trgovine i turizma predložio Dragicu Kovač iz Demokratskog saveza novoformirane stranke Nedeljka Čubrilovića. Za ministra privrede predložen je Vjekoslav Petričević iz NDP-a, a Natalija Trivić iz Ujedinjene Srpske za ministra prosvjete i kulture.

Od ukupno 16 ministara osam su bili ministri i u prethodnom mandatu.

Višković je prije predlaganja članova Vlade podnio ekspoze u kojem je, između ostalog, naveo da će se po pitanju eventualnog članstva u NATO-u nova Vlada kretati isključivo u okvirima koje je definisala NS RS-a, a to je vojna neutralnost.

“Nova vlada RS-a insistiraće na stavu da kancelarija Visokog predstavnika u BiH treba biti ugašena”, rekao je Višković i dodao da će insistirati i da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH.

Naveo je i da “ne možemo biti zadovoljni novoom postignutih rezulata” u Strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa ali da je RS i dalje opredjeljena za strukturalni dijalog za koji smatra da se ne može završitidok se ne napravi ključni napredak po pitanjima jasnog definisanja krvične nadležnosti Suda BiH, reforme Ustavnog suda BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

“Ova Vlada i svi koji rade u administraciji moraće da shvate da su ni isključivi servis građana RS i njene privrede”, rekao je Višković.