Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Višnja ostavljena da umre, a vremena je sve manje

Višnji Pajtak

Višnji Pajtak, koja je nedavno operirala karcionom abdomena, život visi o koncu. Nadala se odlasku na kemoterapiju, no, ljekari su joj kazali kako bez zdravstvene knjižice to neće biti omogućeno te da je potrebna velika suma novca kako bi krenula na kemoterapiju.

Višnja je kroz plač kazala novinarima mostarskog “Dnevnog lista” kako je ostavljena da umre i da ne vidi izlaz iz ove situacije. Očajna je, prepuštena sama sebi, ne prestaje liti suze, a ljekari joj ne mogu pomoći.

“Otišla sam u bolnicu na Bijeli Brijeg s nalazima koje sam ponijela iz Kantonalne bolnice u Južnom logoru. Kemoterapija mi je hitno potrebna, a zdravstvene knjižice nemam. Ljekari su mi kazali da mi ne mogu pomoći i da mi je bolje da kucam na vrata svih institucija i nadam  da će mi netko pomoći pri izradi zdravstvene knjižice. Kazali su mi da neću uspjeti skupiti tu ogromnu količinu novca koja je potrebna za kemoterapiju.

Nadaju se samo, ako uspijem dobiti zdravstvenu knjižicu, da će možda biti spasa, u suprotnom, ne vide nikakvog izlaza iz ove krize u kojoj sam se našla. Ne znam više što da radim, vremena dovoljno nemam, ako što prije ne odem na kemoterapiju, ishod će biti smrtonosan”, kazala je uplakana Višnja i potom uputila apel svima onima koji mogu, da joj pomognu.

“Ovim putem molim sve koji mogu na bilo koji način da mi pomognu. Očajna sam, ne znam više kome da se obratim i zamolim za pomoć”, kazala je Višnja, jecajući.

Brojni problemi

Višnja je samohrana majka 16-godišnjeg dječaka, koja je operirala karcinom abdomena i nalazi se u teškoj životnoj situaciji. Višnju već godinama, još od kako je bila mala, kada je sa samo šest godina ostala siroče, pa do danas, prate životne nedaće. Sama je, nema nikoga svoga, kroz život se nekako snalazila, a sada ni to ne može radi svoje bolesti. Najpotrebnija joj je hrana, novac za plaćanje struje i medicinskih pomagala koja su jako skupa, a Višnji su potrebna svaki dan, no, ništa od navedenog si ne može priuštiti.

Višnjin problem je taj što ona nema bh. državljanstvo, a samim time nema ni zdravstveno, putem kojega bi joj bila omogućena ova terapija.

Inače, porijeklom je iz Hrvatske, međutim, tamo nema prebivalište, imovinu, ni obitelj, a u BiH ne može ostvariti pravo na njega ni po kojem osnovu. Višnja se i dalje, nakon toliko godina boravka ovdje, vodi kao strana državljanka.

Izlaz iz ove teške situacije, kazala je, vidi u pronalasku zaposlenja, no, trenutačno, radi njene bolesti, to nije u mogućnosti. Višnja je prije no što je oboljela radila, čistila je stubišta stambenih objekata i tako osiguravala egzistenciju svome sinu i sebi. Sada je to vrlo teško, jer ne radi. Ne može platiti ni hranu, te je potražila pomoć od Narodne kuhinje, od koje ponekad dobije kruha i dvije paštete.

Ova dvočlana obitelj živi u naselju Bafo, sjeverno od Mostara, gdje im je Grad Mostar dao na korištenje stan, prije 10-ak godina, kada su Višnja i njezin sin došli u Mostar.

Teška situacija

Naime, Višnjin sin ima blagi oblik autizma, a često ima velike probleme s otečenim zglobovima, radi čega je i on išao na operaciju, no, ti problemi su i dalje prisutni.

Iako nemaju državljanstvo, kazala je, uspjela je sina upisati u školu, a on redovito pohađa Srednju mašinsko – saobraćajnu školu.

“Kada smo došli u Mostar, pokušali smo sve uraditi da dobijemo državljanstvo, ali od toga ništa. Godinama se s tim borim, ni moj sin nema papira. Ja sam ih pitala što ćemo s njim, može li on ikako dobiti državljanstvo, rečeno mi je da će ga on dobiti kada i ja, odnosno da će automatski to državljanstvo preći i na njega. Strah me je što će biti s mojim sinom sutra kada mene više ne bude. Samo da mi je da preživim ove dvije godine, da moj sin dobije diplomu i da ne ostane na ulici”, kazala je Višnja kroz suze.

Svi oni koji Višnji žele pomoći na bilo koji način, mogu to učiniti uplatom na žiro račun kod Addiko Bank: 1437075177, ili direktno računom na Addiko Bank: 3061143707517714.

Ljudi koji žele pomoći Višnju mogu kontaktirati i na broj telefona 063/977-223.