Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoka bh. delegacija na otvaranju Međunarodnog vojnog hodočašća

vojno hodocasce lourdes

U organizaciji Vojnog ordininarijata u Bosni i Hercegovini i Ministarstva odbrane BiH, visoka bh. delegacija koju su predvodili član Predsjedništva BiH Dragan Čović i ministrica odbrane Marina Pendeš, 20. maja prisustvovala je otvaranju 58. međunarodnog vojnog hodočašća u francuskom gradu Lourdesu.

U bh. delegaciji bili su još i vojni biskup Tomo Vukšić, komandant 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga BiH brigadir Slaven Galić, te jedinica od 45 pripadnika Oružanih snaga katoličke vjere, a nacionalnu svetu misu predvodio je biskup Vukšić u bazilici sv. Krunice.

Centralna svečanost bilo je otvorenje Hodočašća, koja je održano u bazilici svetog Pija X., pred više od 10.000 osoba uz defile državnih zastava, vojnih orkestara i predstavnika oružanih snaga zemalja učesnica, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Pripadnici Oružanih snaga BiH s drugim vojnicima i policajcima iz više od 40 zemlja svijeta, 17. put, učestvuju na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu, prvobitno kao pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, pripadnici hrvatskog naroda Vojske Federacije BiH, a danas kao djelatnici Ministarstva odbrane i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Prvo hodočašće vjerskog i vojnog karaktera dogodilo se nakon II svjetskog rata, kada je nekolicina kapelana skupilo vojnike i s njiha hodočastili u Lourdes, kao znak pomirenja i mira, a od 1958. godine hodočašće je postalo međunarodno.