Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoka delegacija Republike Hrvatske posjetila Bugojno i Gornji Vakuf/Uskoplje

delegacija hrvatske – bugojno

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar posjetili su danas općine Bugojno i Gornji Vakuf/Uskoplje.

O dosadašnjoj i budućoj saradnji Vlade R Hrvatske i općine Bugojno razgovarali su s načelnikom Hasanom Ajkunićem i predstavnicima političkog, kulturnog i vjerskog života hrvatskog naroda u tome gradu.

Poseban akcent stavljen je na projekte obnove i povratka koji se provode na području bugojanske općine, te budući projekt rekonstrukcije i dogradnje zgrade Treće osnovne škole, odnosno Prve osnovne škole “Jaklić”, u kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku.

– Središnji ured ima zadaću brinuti o našem narodu koji živi na ovom području, u smislu njegovog opstanka i ostanka, kroz gospodarstvo i otvaranje radnih mjesta. Cilj je da omogućimo ljudima da budu tu i da stvaraju uvjete za prosperitet svog kraja – kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan R Hrvatske Zvonko Milas.

Izrazio je zadovoljstvo načinom na koji predstavnici općine Bugojno rade, sarađuju, iznose ideje i realiziraju projekte.

– Kad sve to vidimo, moram reći da je i ljudska obaveza da pomognemo hrvatskom narodu i svima drugima, koji žive na ovom prostoru. Zato, moramo razgovarati o gospodarstvu, što više biti zajedno kako bi i jedni i drugi ostali i živjeli ovdje – zaključio je.

Po riječima državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikole Mažara, Vlada R Hrvatske je odlučna da pomogne povratak Hrvata u BiH.

– Osim pomoći u građevinskom materijalu, finansiramo i sufinansiramo projekte javnih, kulturnih i svih onih ustanova koje pomažu ne samo da se ljudi vrate, već da imaju održivi nastavak života – naglasio je.

Dodao je da će Vlada R Hrvatske u narednom periodu, u još većem obimu, pomagati različite projekte na cijelom području BiH.

Prvi čovjek općine Bugojno ocijenio je posjetu visoke delegacije iz Republike Hrvatske veoma značajnom i naglasio da se veoma važni projekti, koje podržavaju vlasti susjedne zemlje, provode na tlu bugojanske općine.

– Za nas je definitivno važno da se otvore pravci privrednih tokova, da se otvori što više prostora da mladi ostanu na području općine Bugojno. Govorim, naravno, o svim građanima i konstitutivnim narodima – kazao je Ajkunić.

Krucijalno je pitanje, naglasio je, kako poboljšati uvjete za obrazovanje u Trećoj i Prvoj osnovnoj školi u Jakliću.

Istaknuo je da je u Nacrtu općinskog budžeta za 2017. predviđeno 50.000 KM za rekonstrukciju školskog objekta, s dogradnjom novog prostora u sklopu jedne cjeline.

– Javni natječaj za sudjelovanje u projektu u R Hrvatskoj bit će raspisan u martu. Općina će do tada pripremiti neophodne dozvole i svu prateću dokumentaciju, koja će omogućiti organiziranje kvalitetne kabinetske nastave za svu djecu – naglasio je.

Načelnik Ajkunić je izrazio nadu da će se uskoro realizirati ranija inicijativa o uspostavi međudržavne saradnje općina dviju zemalja.

– Na taj način bismo mogli povući određena sredstva za obrazovanje, sport, kulturu i ekološke projekte – zaključio je.

Tome se nada i predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić.

– Ovo je dokaz da mi ne sjedimo skrštenih ruku, nego da radimo na novim projektima, kakav je u Jakliću. Bila je ovo prilika i da upoznamo naše goste s izgradnjom Hrvatskog doma u Kandiji – kazao je Vrljić.

Nakon Bugojna, predstavnici Središnjeg državnog ureda R Hrvatske posjetili su Gornji Vakuf/Uskoplje, gdje su se sastali s načelnikom Seadom Čauševićem i članovima Općinskog vijeća iz reda hrvatskog naroda.

Posjetili su Osnovnu školu “Uskoplje”, u kojoj su sufinansirali izgradnju sportske dvorane, kao i povratnike u naselju Bistrica, te najavili pomoć u projektu nadogradnje postojeće zgrade srednje škole.

U Skopaljskoj Gračanici prisustvali su misnom slavlju u povodu 106. obljetnice osnivanja župe Srca Marijina.