Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik& "rolling in the deep"

Visoke predstavnike nazvao “običnim prevarantima”, a za novog američkog ambasadora ima poruku

inzko-dodik-d-26032016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će se u BiH morati povesti dijalog o nametnutim rješenjima visokih predstavnika jer u suprotnom ne vidi razlog da BiH postoji.

Dodik je za Srnu ustvrdio da su to “obični prevaranti” u liku visokog predstavnika koji su “skrnavili dejtonski ustavni poredak u BiH”, te da niko ne može računa da će biti prihvaćeno ono što je nasiljem visokog predstavnika učinjeno u BiH.

“Svaka vrsta priče da mi prihvatimo legitimitet nametnih rješenja visokih predstavnika apsolutno ne dolazi u obzir. Zato moramo da stvar dovedemo na početak i da ponovo pregovaramo o tim stvarima. Inače, ja ne vidim razlog da BiH uopšte postoji”, rekao je Dodik u intervjuu za Srnu te se “prebacio” na pravosuđe.

“Pravosuđe je potpuno devastirano. Mi nemamo pravosudni sistem u BiH. Imamo korumpiran sistem koji ide od toga da je podložan samo kontroli stranaca i ničemu drugom. To govori o tome da je njihov promašaj biblijskih razmjera što se tiče izgradnje funkcionalne BiH, a sada iz komoditeta koji imaju oni bi nama držali lekciju kako su krivi lokalni ljudi”, istakao je član Predsjedništva BiH.

On je naveo da su visoki predstavnici napravili kaljugu iz koje će se BiH teško izvući, ostavili nametnuta rješenja, a iza toga je stajala ogromna mašinerija međunarodne zajednice.

On je dodao da mu je drago što su Hrvatska i Hrvati shvatili kuda vodi koncept tih međunarodnih okvira koji su Hrvate potpuno devastirali kao politički narod u BiH, te da se zato i može desiti to što se dešava da se mimo njihove volje, glasovima Bošnjaka bira član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Dodik je izjavio da će se na sjednici Predsjedništva BiH morati razgovarati o zastavi Republike Srpske.

“Ako neko misli da imam problem sa zakonom onda drugi imaju problem sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom. Član 3 Ustava kaže da je BiH sastavljena od dva ravnopravna eniteta – Federacije BiH i Republike Srpske. Kada stvar dovedete do kraja vidjećete da je tamo istaknuta zastava BiH i FBiH, a Republike Srpske nema, ta ravnopravnost je ugrožena i u narednom vremenu ćemo pokušati da dođemo do nekog rješenja”, naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da on nije Bosanac, već Srbin koji dolazi iz Republike Srpske, koja mu je baza i gdje je izabran za člana zajedničkog Predsjedništva.

“Tamo sam, prije svega, srpski član Predsjedništva, pa tek onda član Predsjedništva”, kaže Dodik.

O formiranju Savjeta ministara BiH, Dodik kaže da je SNSD, čiji je lider, razgovarao samo sa HDZ-om

“Mislim da gotovo i nema razloga. Nama pripada tamo šta pripada. Možda jedan sastanak oko same strukture Savjeta ministara, ali primarno je da se sačeka i da se vidi… Naš ključni partner je HDZ i mi ćemo ostati i tom čvrstom partnerstvu”, rekao je između ostalog Dodik.

O novom američkom ambasadoru kaže da ne očekuje njegov intervencionizam i da će mu se suprostaviti svuda gdje bude upetljan u rad lokalnih organa.