Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vivia radionice u Sarajevu: Mališani učili o važnosti čiste vode

vivia radionica0
Foto: D. Begović

Kompanija Vitinka je u 2017. godini započela sa Vivia vodenim radionicama predškolskim ustanovama u BiH.

U prvom ciklusu posjetili su vrtiće u Banjoj Luci, Dervetni, Bijeljini, Prnjavoru, Prijedoru, …Drugi ciklus u septembru su iskoristili za posjete Zvorniku, Milićima, Bratuncu, Srebrenici, nekim gradovima u Hercegovini, potom Sarajevu, Zenici, Tuzli i Doboju, gdje su djeci ponudili razne “vodene sadržaje”.

Treći ciklus Vivia vodenih radionica održane su u predškolskim ustanovama u Sarajevu zajedno sa psihologom i Montessori predavačem Larisom Pejić koja Vivia vodene radionice vodi od samog početka u svim dosadašnjim gradovima koje su obišli i koja je za sve učesnike radionica odabrala i kreirala vodene sadržaje: vodene radne listove, kviz znanja, vodene igre i ekološke zadaće za vaspitače predškolske djece i polaznike predškolskih ustanova.

Djeca predškolskog uzrasta imala su priliku da tokom svake radionice nauče tri segmenta: Voda na planeti Zemlji, Voda u našoj hrani i Voda u mome tijelu. Muzički dio edukativne Vivia radionice ima za cilj jačanje ekološke svijesti najmlađih stanovnika planete Zemlje.

“U okviru Vivia vodenih radionica kompanija Vitinka posjetila je čak 30 gradova, 90 vrtića i 5000 predškolaca i radujemo se i druženju sa predškolcima u Sarajevu sa kojim započinjemo ciklus III ovih radionica. Kao kompanija mnogo smo naučili i stekli nezaboravne uspomene sa predškolcima. Cilj naših radionica za djecu predškolskog uzrasta, dobi od 3 – 6 godina je upoznati ih sa vitalnom funkcijom vode, podizanjem ekološke svijesti predškolaca i otkrivanju hidropotencijala BiH.

Kako je Bosna i Hercegovina prva zemlja u Evropi u pogledu hidropotencijala, kompanija Vitinka sa linijom Vivia Kiddy sprovodi ovaj vodeni program te indirektno edukuje djecu i njihove vaspitače, roditelje, šire porodice i društvo u cjelini. Svakoj predškolskoj ustanovi se pridruži i novi vodeni prijatelj Zmaj (poklon kompanije Vitinka), koji grupama predškolaca pomažei da kompletiraju njihove ekološke zadaće. Na ovaj način, se vodene aktivnosti produžavaju u predškolskim ustanovama i nakon realizovanih Vivia radionica, u fokus dolazi važnost čiste izvorske vode, ali i izvođenje predškolskih zaključaka. Smatramo da je ovo za nas kao kompaniju nevjerovatno iskustvo a od Larise, našeg predavača i mi i djeca naučili smo da sve počinje u predškolskoj ustanovi i da ako ne naučimo brinuti o vodi i planeti Zemlji do 6.godine – vjerovatno nećemo nikada postati ekološki osvještena nacija” izjavila je Karolina Karalić , PR menadžer kompanije Vitinka prilikom posjete vrtićima u Sarajevu.